Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
barna színű staffordshire terrier fehér háttérrel

Tenyésztői interjú a staffordshire terrierről

4 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

“Az Amerikai Staffordshire egy igazi Terrier, annak minden jó és rossz tulajdonságával, megspékelve 30 kg tisztaizom testfelépítéssel.”

Tibay Norbert és amerikai staffordshire kutyája

Tenyésztői interjú sorozatunk következő részében megismerkedhettek Tibay Norberttel és Beatrixszal, a Fianna Kennel tenyésztőivel, akiknek Amerikai Staffordshire Terrierjei számos nívós versenyen szerepeltek és nyertek értékes díjakat.

Purina: Miért ezt a fajtát választottad?

Tibay Norbert: 15 évvel ezelőtt családi házba költöztünk szüleimmel és szükség volt egy “úgynevezett” házőrző kutyára. A szempontok, amelyeket felállítottunk az új családtaggal szemben: ne legyen túl nagy, ne egyen túl sokat, ne legyen hosszúszőrű, legyen intelligens, de ne legyen házi kedvenc, aki bekíséri a betörőket. Lehessen vele sétálni, kutyaiskolába járni, horgászni, stb. Ezek alapján sok kutyafajtát átnézve és egy-két barát unszolására az Amerikai Staffordshire Terrier mellett döntöttünk. Az első kutyánkat ajándékba kaptuk egy kedves ismerősünktől. Egy 11-es alom kicsi szuka kutyája volt. Nem kiállítási vagy tenyésztési kutya, csak egyszerűen egy jó barát egy hű társ volt. 13 évesen hagyott minket el.

P.: Mit tudsz mondani a fajtáról? Mik a fajta jellegzetességei?

T.N.: Azt hiszem, erről könyvet lehetne írni, sőt már sokan írtak is róla. Nem szeretném ezeket ismételni, nálam jobban és világosabban összefoglalták azokat. Inkább azt mondanám el, hogy nekem mit jelent a fajta: egy végtelen szerethető és szerető állatot, amely minden gondolkodás nélkül a gazdájáért cselekszik, legyen az bármennyire is mókás, nehéz, vagy akár veszélyes a kutya részére. Intelligens, önálló vagy akár kisebb csoportokban tartható kutyát, aki amellett, hogy imádja az embereket, a gyerekeket egész jól el tud lenni fajtársai más nemű tagjaival és esetleg más fajtájú kutyák más nemű tagjaival. Igazi mindenes, ha kell egeret, vakondot fog, agilytizik, kiállításokra jár, mentőkutyaként embereket ment, terápiás kutyaként elesetteken segít, vagy csak henyél a napsütésben a kert végében.

P.: Kinek ajánlod ezt a fajta kutyát?

T.N.: Ahogy előzőekben leírtam egy rendkívül széles spektrumban használható kutyáról van szó, de a kialakulásából, a fajta történetéből adódóan nem való mindenkinek, sőt. Az Amerikai Staffordshire egy igazi Terrier, annak minden jó és rossz tulajdonságával, megspékelve 30 kg tisztaizom testfelépítéssel. Ezért ez a kutya csak is annak való, aki már a kezdetektől fogva következetesen, keménykézzel, határozottan tudja nevelni és kezelni a kutyáját. Nem pincsi, nem tacskó, de persze nem is kaukázusi juhászkutya, tehát ha az ember helyén kezeli őket, akkor nagyon okos értelmes családtag válhat belőlük. Viszont ha mindent ráhagynak vagy túlságosan erőltetik az agresszív hajlamait, akkor egy kibiztosított fegyver lesz, amely sosem tudható, hogy mikor sül el.

P.: Milyen jó tanácsokkal látod el a gazdikat, akik tőled visznek kutyát?

T.N.: Nálunk ez elég speciális kérdés, mivel legtöbb esetben tenyésztők, ill. kiállítók vásárolnak nálunk, 90 % -ban külföldre, általában céltudatosan már a fajtát ismerő és szerető gazdik, tenyésztők veszik őket tőlünk. Vannak olyan családok ahova kihelyezünk ígéretes tenyész- vagy kiállítási egyedeket, velük folyamatosan tartjuk a kapcsolatot és napi szinten megbeszéljük , hogy mit ehet a kutya, mikor és hogyan mozoghat, milyen kiegészítő vitaminokat kell adni nekik, milyen gyakorlatokat kell velük végrehajtani, hogy később sikeres kiállítási kutyák lehessenek.

P.: Mikor kezdted?

T.N.: Több mint 15 évvel ezelőtt ismerkedtünk a fajtával, de az első almunk 2004 nyarán született.

P.: Hol találtad az első tenyészkutyát/párt?

T.N.: Csehországból és Olaszországból vásároltam a tenyészetem alapjait képező két szukát, Ness Tipit Z Hankyt és Dafnet ( Lievores Editions ).

P.: Milyen eredményeid vannak a tenyészettel?

T.N.: Poznanban 2006 ban az eddigi legnagyobb világkiállítási mezőnyben 412 amstaff közül nyert szuka kutyánk Böbe of Fianna világgyőztes címet, majd fajta győztes és reserve csoportgyőztes címet.

P.: Milyen ápolást, táplálást igényelnek a kutyáid?

T.N.: Fontos a jó minőségi táplálék és kiegészítő vitaminok valamint a rendszeres szőrápolás, rövidszőrű kutyákról beszélve, ez legtöbbször a tavaszi vedlési időszakban jelent extra feladatokat, a rendszeres fürdetés és kondicionálás mellett.

P.: Hogyan készíted fel a kutyáidat a versenyekre?

T.N.: Szerencsénkre egy olyan területen élünk ahol megengedhetjük kutyáinknak, hogy nagy területen, szabadon mozoghassanak, egymást lemozgatva, természetes izomzatot építsenek, e mellett pedig futópadot és száraz tréninget használunk a téli, ill. a túl sős időszakokban.

P.: Mit jelent számodra a minőség a kutyatartásban?

T.N.: Ez bonyolult kérdés, érdemes kettébontani, családi és tenyésztői kutyatartásra. A kettő nem összehasonlítható. A családi környezet minden esetben kedvezőbb lehet az egyedi kutyák részére, ha megadják a kutyáknak, amit megérdemel, megfelelő nagyságú élettér, rendszeres testmozgás, jó minőségi táplálék és a családtagnak kijáró feltétlen szeretet.

Egy tenyészet esetében ez másként alakul, nem lehet 10-15 kutyát ugyanúgy szeretni, családtagként viselkedni velük. Viszont lehet kiváló életteret, nagy tágas, tiszta kenneleket biztosítani részükre. Jó minőségű táplálékot, megfelelő vitaminokat adni nekik. Állandó emberi felügyeletet és orvosi ellátást kell biztosítani nekik.

P.: Mely kiállításokat tartod a legnívósabbaknak? Hány kiállításon veszel részt egy évben?

T.N.: Magyarországon a CACIB kiállítások, amelyek megütik a nemzetközi mércét, kiemelve Szilvásváradot, Komáromot és Debrecent. Külföldön nagyon sok jó és elismert helyet és rendezvényt lehet találni: állandó vendégei vagyunk a Zágrábi, Pozsonyi, Tullni, Aradi kiállításoknak, és évente egyszer meglátogatjuk Luxemburgot is, amely számomra az egyik legjobb, legnívósabb. Ezek mellett fontosak a fajta speciál kiállítások: Szerbiában, Spanyolországban, és Amerikában. Évente majd minden hétvégén kiállításon vagyunk.

P.: Mi alapján választasz tápot a kutyusoknak?

T.N.: Fontos a belső tartalom, a hasznosulás mértéke, az emészthetőség, a mai viszonyok mellett az ár sem másodlagos kérdés már.

P.: Miket kell annak feltétlenül szem előtt tartania, aki tenyésztéssel szeretne foglalkozni?

T.N.: Az alapszuka a legfontosabb a tenyészet életében.

P.: Figyelemmel követed a kölykök további életét?

T.N.: Természetesen igen, legtöbb eladott kölyköt később mi vezetjük fel és figyeljük, hogy hogyan változnak-alakulnak a 8 hetes kinézetük után, mit várhatunk a jövő párosításaitól.

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
5 perc olvasási idő

A fáradt kutya jó kutya…

3 perc olvasási idő

Melyik kutya a legjobb számodra?

4 perc olvasási idő

Segítség kutyaválasztáshoz – Honnan?

4 perc olvasási idő

Az első lépések friss kutyatulajdonosoknak