Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
Divatkutyák – kutyadivat?
Szőlősi Mariann párjával és fekete kutyájukkal

Interjú Szöllősi Mariannal

4 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

“Annál nagyobb élményt egy tenyészet sem tudhat magáénak, amikor az ő általa tenyésztett utódok jobbnál jobb eredményeket érnek el a kiállításokon.”

Ezúttal útnak indítjuk tenyésztői interjú sorozatunkat, hogy ne csak a kutyusok fajtáival ismerkedjetek meg, hanem azokkal a keményen dolgozó tenyésztőkkel is, akik odaadásának köszönhetően rábukkanhattok csodaszép jövőbeli kutyusotokra. Az első részben megismerkedhettek Szöllősi Mariannal (Black Recording Angel orosz fekete terrier kennel) akinek csodálatos kutyái többszörös CAC, CACIB, BOB, BOG, BIS címek büszke birtokosai.

Szőlősi Mariann párjával és fekete kutyájukkal

Purina: Mióta foglalkozol orosz fekete terrierekkel?

Szöllősi Mariann: Az első orosz fekete terrierem, Alex 2000 júniusában került hozzám, születésnapomra meglepetésként.

P.: Miért ezt a fajtát választottad?

Sz.M.: Korábban kistestű kutyáim voltak, mivel kertes házba költöztünk, szerettünk volna egy nagytestű kutyát, aki jó házőrző és családi kutya is egyben.

P.: Mit tudsz mondani a fajtáról? – Mik a fajta jellegzetességei?

Sz.M.: Az orosz fekete terrierről mesélni nagyon sokat lehetne, nagyon impozáns megjelenésű, ideális családi és területőrző kutya is egyben. Viszont ma már – a véleményem szerint – a fajta csak árnyéka annak, amire eredetileg az oroszok kitenyésztették, hiszen nem a „tipikus házi kedvenc” kategóriájú kutyák közé tartozott.

P.: Hol találtad az első tenyészkutyát/párt?

Sz.M.: Amikor az első kutyámat vásároltam, hirdetéseket nézegettem, de végül kikértem több kutyatenyésztő ismerősöm véleményét, hogy kitől vásároljak kutyát. Igaz akkor még nem voltak sem kiállítási, sem tenyésztési szándékaim.

P.: Milyen eredményeid vannak a tenyészettel?

Sz.M.: Mivel a show kutyázást 2011 áprilisában kezdtem el, annyira sok eredményt nem fogok tudni felsorolni. Viszont a saját tulajdonomban lévő szukáimtól született kutyák viszonylag sok eredménnyel rendelkeznek ilyen rövid idő alatt. Több kutyám Hungaria Junior Champion, vannak, akik már többszörös CAC címet kaptak, és van, aki többszörös CAC, CACIB, BOB, BOG, BIS eredményeket tudhat magáénak. Ezen kívül tavaly a Párizsi világkiállításon mindkét kutyám II helyezet lett az osztályában. Büszke vagyok arra, hogy idei kiállításokon kutyapárban a nálam született kutyák 3 alkalommal is első helyen végeztek.

P.: Mit jelent számodra a minőség a kutyatartásban?

Sz.M.: A közhiedelemmel ellentétben, semmiképpen nem azt, hogy egy orosz fekete terriert elkényeztessek és habos-babos ágyban tartsak. Több szempont is fontos nálam a tenyésztésben, természetesen egyszerre mindent nem lehet megvalósítani, évek kellenek hozzá, hiszen tudjuk, hogy a tökéletes kutya még nem született meg.

P.: Milyen speciális ápolást, táplálást igényelnek a kutyáid?

Sz.M.: Fontos kérdés a kozmetika. 2-3 havonta szükséges kutyakozmetikába vinni a kutyát, mert akkor lehet megfelelően a szőrét karban tartani, mindezek mellett hetente nem árt jól átfésülni a kutya szőrét, főleg, ha csomósodásra hajlamos. Fontos, hogy a kozmetikát kölyök korban már el kell kezdeni.

P.: Mi alapján választasz tápot a kutyáidnak?

Sz.M.: Utána olvastam sok tápnak, állatorvos segítségét is kértem, illetve sok tenyésztő véleményét is. Többen is a Pro Plan tápokat ajánlották. Elégedett vagyok, teljesen megfelelőnek tartom minden szempontból. Én úgy gondolom, ha valamelyik „márka” bejön, akkor nem változtatok.

P.: Szerinted miket kell annak feltétlenül szem előtt tartania, aki tenyésztéssel szeretne foglalkozni?

Sz.M.: Nehéz a kérdés. Rengeteg energia, felelősség, iszonyatos céltudatosság és sok-sok pénz. Aki tényleg az „élvonalba” szeretne kerülni, annak nagyon sok mindent fel kell áldoznia a cél érdekében. Ami még nagyon fontos, nekem nagy szerencsém van Forgács Gáborral, aki nem csak a kutyáim handlere, és groomere, (ő az, aki a kutyáim teljes körű felkészítését végzi a kiállításokra és a ringben is ő mutatja be őket) hanem mellettem áll mindenben. Tőle rengeteget tanulok, és nagyon sokat segít, sőt mondhatnám, hogy ő az, aki ha nem lenne, én sem tartanék ott, ahol most tartok.

P.: Milyen jó tanácsokkal látod el a gazdikat, akik tőled visznek kutyát?

Sz.M.: Nálam a leendő gazdik láthatják, hogy tartom a kutyáimat. A fajtáról elmondom nekik mindazt, amit szükségesnek tartok; ha arról van szó, tájékoztatást is szoktam küldeni mielőtt még eljönnének kutyát nézni. A figyelmüket viszont minden esetben felhívom arra, hogy az orosz fekete terrier – ahogy az a nevében is benne van – egy terrier, tehát nagyon következetesen kell kezelni – ezt nagyon fontos pontnak tartom. Természetesen tájékoztatom a leendő gazdikat arról, hogy kell tartani egy ilyen fajta kutyát, milyen táppal etetek, kozmetikával kapcsolatban, illetve ha bármilyen kérdésük felmerülne, akkor bátran hívjanak fel.

P.: Figyelemmel követed a kölykök további életét?

Sz.M.: Természetesen igen. Azt nem mondom, hogy napi kapcsolatban vagyunk, de azért én fel szoktam hívni a gazdikat, hogy mi újság a kutyával, kérek képet, és lehetőség szerint meg is látogatom a tőlem vásárolt kölyköket.

P.: Mely kiállításokat tartod a legnívósabbaknak? Hány kiállításon veszel részt egy évben?

Sz.M.: Mivel én 2011 évben kezdtem, szám szerint nem tudok nyilatkozni. Sok kiállításon ott voltunk a tavalyi évben is és idén sem szeretnék itthon ülni. Szám szerint nem szoktam számolgatni. Egyértelműen a világ- és Európa-kiállítások azok, amelyek a legszínvonalasabbak. Nekem inkább az a fontos hogy jól érezzük magunkat, és amilyen címekért megyünk, azt elérjük. Viszont a külföldi kiállításokat sokkal inkább show jellegűnek tartom, ugyanis Magyarországon nem kimondottan jellemző, hogy a show részére is nagy hangsúlyt helyeznek a kiállítók vagy a bírók – megjegyzem kivételek szerencsére vannak.

P.: Mik a további céljaid?

Sz.M.: Sorolhatnám, de röviden és tömören: több szempont is fontos nálam a tenyésztésben – természetesen egyszerre mindent nem lehet megvalósítani, évek kellenek hozzá, hiszen tudjuk, hogy a tökéletes kutya még nem született meg. Kiállítás szempontjából pedig még nagyon sok cél van előttem.

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
4 perc olvasási idő

Élet nagytestű kutyával – miben más?

4 perc olvasási idő

Nagy kutya – nagy veszély?

4 perc olvasási idő

Divatkutyák – kutyadivat?