Kutyák furcsa viselkedési szokásai

Minden gazdi tudna mesélni arról, amikor a kutyusa a farkát kergeti vagy éppen körbe-körbe forog lefekvés előtt, de sokan nem tudják, hogy mi áll a kutyák néha furcsa, de megmosolyogtató viselkedési szokásai mögött. Cikkünkben összeszedtük a leggyakrabban előforduló furcsa szokásokat és azok okait.

Kutyák furcsa viselkedési szokásai

Lefekvés előtti rutin

Gyakori látvány, amikor a kutyusunk lefekvés előtt alaposan bekaparja a fekhelyét, de miért is csinálja ezt? Hiába tiszta a fekhelye, az őseitől származó ösztön vezérli: fontosnak tartja, hogy kaparással megtisztítsa a helyét a bolháktól, kullancsoktól és egyéb élősködőktől. Ezenkívül a talppárnáin található illatmirigyekkel beledolgozza a textíliába a saját aromáját, ezzel megjelölve a területet. Lefekvés előtt kedvencünk a kaparás mellett gyakran körbe-körbe forog és csak pár kör megtétele után fekszik le a kiválasztott helyre. Erre a magyarázat szintén az evolúciós fejlődésben keresendő: a farkasok a forgolódással puhították és simították el a füvet, hogy minél kényelmesebben tudjanak aludni, illetve így bizonyosodtak meg arról, hogy nincsen a környéken veszély.

 

Farokkergetés

A farokkergetés leggyakrabban azt jelzi, hogy a kedvencünk unatkozik és így próbálja levezetni a fölösleges energiáit. Ilyen esetben érdemes többet foglalkozni és játszani vele, apportírozni vagy esetleg elvinni egy nagy sétára, hogy minél jobban elfáradjon, hiszen a fáradt kutya a boldog kutya. Előfordulhat, hogy a farokkergetésnek egészségügyi oka van, például bűzmirigyprobléma, illetve kényszercselekvésként is megjelenhet. Ilyenkor az állat nem csak pár másodpercig kergeti a farkát, hanem hosszú perceken keresztül, kényszeresen lohol a farka után. Ez a fajta kényszeresség viselkedésproblémára utalhat, amelyben egy oktató könnyen tud segíteni, de veleszületett vagy trauma következtében kialakult pszichés probléma jele is lehet.

Kellemetlen dolgok elfogyasztás

Meghökkentő látvány lehet, amikor kedvencünk elfogyasztja a saját vagy más állat ürülékét vagy éppen hányását, azonban nem kell megijedni, nem fog ártani neki. A jelenség legegyszerűbb magyarázata, hogy a kutyák kíváncsiak és szeretnek mindent megnyalogatni és megkóstolni. A saját hányásuk megevésének ösztönös oka is lehet, ugyanis amikor az anyakutya már nem tudja elegendő tejjel táplálni kölykeit, a saját táplálékát öklendezi fel nekik, ez a szokás pedig rögzül a kutyus fejében. A kakievés szintén történhet unalomból vagy eltanult rossz szokásként, de gyakran bizonyos emésztőenzimek és tápanyagok hiánya is okozhatja, amelyeket az állat az ürülékből próbál pótolni. Mindemellett ennek a furcsa szokásnak az az egyszerű magyarázata is lehet, hogy a kutyák többsége bármikor képes enni, ezért vetemednek a számunkra kellemetlen dolgok elfogyasztására is.

 

Büdösben hempergőzés

Sár, állattetem, rohadt fű és ürülék – a kutyusuk előszeretettel hempergőznek bele ezekbe a büdös dolgokba, amelynek oka szintén az ösztönökben keresendő. A kutyák évszázadokkal ezelőtt vadászni jártak, amely során mindent meg kellett tenniük annak érdekében, hogy ne hívják fel magukra a prédájuk figyelmét. Erre szolgált az erős szagokban való dörgölőzés, amellyel elfedték saját szagukat és összezavarták prédájukat. A mai kutyáknál ugyan hasznát már nem veszik ennek a viselkedésnek, de az ösztön még él bennük.

 

Fejforgatás

Az egyik legaranyosabb viselkedési szokása a kutyusoknak, amikor jobbra-balra forgatják a fejüket számukra furcsa hangot hallva. Az egyik magyarázat erre a viselkedésre az, hogy a kutyák az emberekkel való együttélés során megismerték a testbeszédünket és hanglejtésünket, így amikor a fejüket forgatják, azt szeretnék jelezni felénk, hogy figyelnek ránk és igyekeznek megérteni a mondanivalónkat. A másik magyarázat szerint a fejük forgatásával jobban látják az arckifejezésünket és hallják a hangunkat, ezáltal könnyebben megértik, hogy mit szeretnénk tőlük.

Kutyák furcsa viselkedési szokásai