Kutyák furcsa viselkedési szokásai

Kutyák furcsa viselkedési szokásai

Kutyák furcsa viselkedési szokásai

Kutyák furcsa viselkedési szokásai

Kutyák furcsa viselkedési szokásai

Kutyák furcsa viselkedési szokásai

Kutyák furcsa viselkedési szokásai

Minden gazdi tudna mesélni arról, amikor a kutyusa a farkát kergeti vagy éppen körbe-körbe forog lefekvés előtt, de sokan nem tudják, hogy mi áll a kutyák néha furcsa, de megmosolyogtató viselkedési szokásai mögött. Cikkünkben összeszedtük a leggyakrabban előforduló furcsa szokásokat és azok okait.

Kutyák furcsa viselkedési szokásai

Lefekvés előtti rutin

Gyakori látvány, amikor a kutyusunk lefekvés előtt alaposan bekaparja a fekhelyét, de miért is csinálja ezt? Hiába tiszta a fekhelye, az őseitől származó ösztön vezérli: fontosnak tartja, hogy kaparással megtisztítsa a helyét a bolháktól, kullancsoktól és egyéb élősködőktől. Ezenkívül a talppárnáin található illatmirigyekkel beledolgozza a textíliába a saját aromáját, ezzel megjelölve a területet. Lefekvés előtt kedvencünk a kaparás mellett gyakran körbe-körbe forog és csak pár kör megtétele után fekszik le a kiválasztott helyre. Erre a magyarázat szintén az evolúciós fejlődésben keresendő: a farkasok a forgolódással puhították és simították el a füvet, hogy minél kényelmesebben tudjanak aludni, illetve így bizonyosodtak meg arról, hogy nincsen a környéken veszély.

 

Farokkergetés

A farokkergetés leggyakrabban azt jelzi, hogy a kedvencünk unatkozik és így próbálja levezetni a fölösleges energiáit. Ilyen esetben érdemes többet foglalkozni és játszani vele, apportírozni vagy esetleg elvinni egy nagy sétára, hogy minél jobban elfáradjon, hiszen a fáradt kutya a boldog kutya. Előfordulhat, hogy a farokkergetésnek egészségügyi oka van, például bűzmirigyprobléma, illetve kényszercselekvésként is megjelenhet. Ilyenkor az állat nem csak pár másodpercig kergeti a farkát, hanem hosszú perceken keresztül, kényszeresen lohol a farka után. Ez a fajta kényszeresség viselkedésproblémára utalhat, amelyben egy oktató könnyen tud segíteni, de veleszületett vagy trauma következtében kialakult pszichés probléma jele is lehet.

Kellemetlen dolgok elfogyasztás

Meghökkentő látvány lehet, amikor kedvencünk elfogyasztja a saját vagy más állat ürülékét vagy éppen hányását, azonban nem kell megijedni, nem fog ártani neki. A jelenség legegyszerűbb magyarázata, hogy a kutyák kíváncsiak és szeretnek mindent megnyalogatni és megkóstolni. A saját hányásuk megevésének ösztönös oka is lehet, ugyanis amikor az anyakutya már nem tudja elegendő tejjel táplálni kölykeit, a saját táplálékát öklendezi fel nekik, ez a szokás pedig rögzül a kutyus fejében. A kakievés szintén történhet unalomból vagy eltanult rossz szokásként, de gyakran bizonyos emésztőenzimek és tápanyagok hiánya is okozhatja, amelyeket az állat az ürülékből próbál pótolni. Mindemellett ennek a furcsa szokásnak az az egyszerű magyarázata is lehet, hogy a kutyák többsége bármikor képes enni, ezért vetemednek a számunkra kellemetlen dolgok elfogyasztására is.

 

Büdösben hempergőzés

Sár, állattetem, rohadt fű és ürülék – a kutyusuk előszeretettel hempergőznek bele ezekbe a büdös dolgokba, amelynek oka szintén az ösztönökben keresendő. A kutyák évszázadokkal ezelőtt vadászni jártak, amely során mindent meg kellett tenniük annak érdekében, hogy ne hívják fel magukra a prédájuk figyelmét. Erre szolgált az erős szagokban való dörgölőzés, amellyel elfedték saját szagukat és összezavarták prédájukat. A mai kutyáknál ugyan hasznát már nem veszik ennek a viselkedésnek, de az ösztön még él bennük.

 

Fejforgatás

Az egyik legaranyosabb viselkedési szokása a kutyusoknak, amikor jobbra-balra forgatják a fejüket számukra furcsa hangot hallva. Az egyik magyarázat erre a viselkedésre az, hogy a kutyák az emberekkel való együttélés során megismerték a testbeszédünket és hanglejtésünket, így amikor a fejüket forgatják, azt szeretnék jelezni felénk, hogy figyelnek ránk és igyekeznek megérteni a mondanivalónkat. A másik magyarázat szerint a fejük forgatásával jobban látják az arckifejezésünket és hallják a hangunkat, ezáltal könnyebben megértik, hogy mit szeretnénk tőlük.

Kutyák furcsa viselkedési szokásai