Hogyan viselik az érzékeny bőrű kutyák a telet?

Dog

Hogyan viselik az érzékeny bőrű kutyák a telet?

Dog

Hogyan viselik az érzékeny bőrű kutyák a telet?

Dog

Hogyan viselik az érzékeny bőrű kutyák a telet?

Itt a tél, nemsokára jön a hó és a fagy, ilyenkor a kutyánkat is óvjuk a hidegtől és igyekszünk megvédeni az időjárás káros hatásaitól. De vajon mire kell jobban figyelnünk, ha érzékeny bőrű kutyánk van?

Az allergiás kutyák nagy része, akik pollenekre, virágzó növényekre érzékenyek, szerencsére ilyenkor nem mutatnak tüneteket, így a tél nagy megkönnyebbülést jelent a gazdik és a kutyák számára is. Persze ilyenkor is fontos, hogy odafigyeljünk a bőrük, szőrük minőségére. Az érzékeny bőrű, szőrű kutyák bőr- és szőrminőségét több tényező is ronthatja télen.

dog

A fűtésszezon beindulásakor a legtöbb lakásban csökken a páratartalom, ettől sok kutya bőre kiszárad, a szőr fénytelenné, rosszabb minőségűvé válhat, előfordulhat, hogy ettől többet is vakaróznak. Ilyenkor különösen fontos a megfelelő étrendkiegészítők adása. Ezek közül a legfontosabbak az omega-3 és omega-6 zsírsavak, az E-vitamin, a biotin, a cink és a linolénsav, amiket a legtöbb érzékeny bőrű kutyáknak gyártott táp is tartalmaz, de mindenképp jó, ha kúraszerűen, kiegészítésként is kapják a kutyák. Fontos, hogy erről minden esetben kérjétek ki az állatorvosotok véleményét, és az ő útmutatása szerint járjatok el.

A havas, nedves, jeges talaj nagyon könnyen gyulladást okozhat kutyánk lábujjai között, amire az érzékeny bőrű ebek egyébként is hajlamosabbak. Ezt úgy tudjuk a legkönnyebben megelőzni, ha minden séta után langyos, tiszta vízzel leöblítjük a tappancsait, majd alaposan szárazra töröljük, és nem engedjük neki, hogy maga tisztogassa, rágja, nyalja a lábait.

dog

Szerencsére egyre ritkábban, de sajnos még mindig van, ahol használnak útszóró sót, ami nagy veszélyt jelent a kutyák talppárnáira, könnyen kimarja, kisebesítheti az érzékeny tappancsokat. Ha kénytelenek vagyunk ilyen helyen sétáltatni a kutyánkat, érdemes kutyacipőt beszerezni és fokozatosan hozzászoktatni a mindennapi használatához, mert ez a legjobb módja annak, hogy elkerüljük a komolyabb sérüléseket. Sok kutya minden próbálkozás ellenére sem hajlandó cipőt viselni, nekik érdemes séta előtt erre a célra kapható zsíros krémmel bekenni a lábukat, ügyelve arra, hogy ne nyalják le magukról, séta után pedig nekik is alaposan mossuk meg a tappancsukat. Az állateledelboltokban, állatpatikákban kérjünk útmutatást bátran!

A rövidebb szőrű, kisebb testű, fázós vagy idős és gyenge négylábúakra mindenképp érdemes kutyaruhát adni. Ez különösen fontos akkor, ha kutyusunk a nap nagy részét a meleg lakásban tölti, és csak a séták idejére engedjük ki a szabadba.

A rosszul megválasztott ruha adott esetben ronthat a szőrminőségükön, ezért nagyon oda kell figyelni, hogy milyen felszerelést vásárolunk kedvencünknek. A legjobb, ha pamutból készült, elég szoros ruhát választunk, hogy jól melegítsen, ügyelve arra, hogy sehol ne dörzsölje ki a szőrt, bőrt. Figyeljünk oda arra, hogy az átnedvesedett kutyaruha ne maradjon hosszan a kutyán: ha visszaértünk a sétából, vegyük le róla és ha így is nagyon megázott kedvencünk, nyugodtan törölgessük át egy kicsit.

dog

A hosszú szőrű kutyák szőrének ápolására télen különösen nagy figyelmet kell fordítani. Fontos, hogy megakadályozzuk a szőr összecsomósodását, ezért érdemes még rendszeresebben fésülni őket, mint melegebb időben, mert az összegubancolódott szőr kevésbé védi őket a hidegtől. Az ő esetükben még fontosabb, hogy ne legyen tartósan vizes a bundájuk, mert nagyon könnyen begyullad, kisebesedik, kimaródik a bőrük a nagy szőr alatt.

Az érzékeny bőrű kutyákat általában gyakrabban szokták fürdetni kifejezetten nekik való samponokkal. Télen viszont ezzel is vigyázni kell, a hidegebb időkben érdemes csökkenteni a fürdetések számát, mert ezzel a kutyák bundáján lévő természetes védőréteget mossuk le, ami segít a hőszigetelésben.

Írta: dr. Bodoky Anna, a Gondos Gazdik szakértői csapatának állatorvos tagja