Érzékeny kutyáink

Kutyák

Érzékeny kutyáink

Kutyák

Érzékeny kutyáink

Kutyák

Érzékeny kutyáink

Az érzékenység fajtafüggő – mondják sokan. De valóban így van ez?

Az bizonyos, hogy egyes kutyafajták érzékenysége például a fájdalomra jelentősen különböző. Ezt, mint ortopédus állatorvos, naponta tapasztalom. De így van-e ez minden fajta ingerrel vagy kialakuló betegséggel szemben is?

A különböző allergének okozta elváltozások minden kutyánál előfordulhatnak, függetlenül attól, hogy milyen fajtához és típushoz tartoznak, tehát inkább egyedfüggőségről beszélhetünk. Lehet eleség allergiáról, ill. pollen allergiáról beszélni, de sok más anyag is okozhat még allergiát, pl. egyes székek, fotelek béléseként használt pihefa anyaga. Nem is beszélve a kontakt allergiákról, melyek a rákenődés, érintkezés, tehát a kontaktus alapján jönnek létre. Bőr-, szőrzet, ill. a bélelváltozások, emésztései zavarok lesznek a következmények, hiszen a tartós érzékenyítés miatt lassan megváltozik ezen szervek működése.

Kutya szabadban

Ahogy a kémiai szerekkel való folyamatos terhelés meghatározóvá válik életünkben, nő az ilyen anyagokból adódó elváltozások, kialakuló jellegzetes érzékenységek megjelenése is emberen és állaton egyaránt.

Talán ezt tükrözi jól az az éledő társadalmi igény, hogy a gyógyszereink, élelmiszereink, tisztálkodásra használt szereink, stb. minél kevesebb kémiailag aktív anyagot tartalmazzanak, legyen minden mindinkább bio, tartósítószer- és színezékmentes. Ugyanilyen igénnyel lépünk fel a kutyáink etetése, tartása során is.

Ezt a jogos igényt a nagy és tudományos igényességgel dolgozó tápgyárak is érzékelik, és változtatnak. Egyre jelennek meg azok az új tápok, melyek a különös érzékenységgel rendelkező állatoknak biztos eleség összetételt nyújtanak. Az emésztés milyensége ugyanis gyakori oka a hasmenésnek. Nem csak allergén, hanem egy folyamatos, hosszantartó anyagterhelés, érzékenyítés okán kialakuló ún. táplálékintolerancia is felmerülhet. Bizonyos anyagok emésztését ebben az esetben visszautasítja a szervezet. Az emberhez hasonlóan enzim hiányos kutyák is előfordulnak, melyek bizonyos anyagokat, pl. a tejfehérjét, nem tudják megemészteni, de ez a kutyáknál igen ritka.

Kutya táp

Egyes szervrendszerek érzékenységi szintje leginkább attól függ, milyen minőségű a fizikai, anatómiai, alkati felépítése. A fogzománc hiányos fogak érzékenysége hőhatásra, kémiai anyagra gyakori.

Ha a bélfal idülten gyulladt állapotban van, és autoimmun eredetű a megbetegedés, megjelennek olyan sejtek a bélfalban, melyek szövettanilag nem valók oda. Ezen idegen sejtréteg akadályozza egyes táplálóanyagok rendes felszívódását, mely komoly emésztési rendellenességet okoz.

Az idült bőrgyulladás esetén, amikor a bőr védekező képessége csökken az adott területen, sokkalta érzékenyebb mindenfajta hőhatásra, kémiai ingerre, érintésre. Az idülten fennálló, de különösebb klinikai tünetekkel nem járó bőrelváltozások a szőrtakaró mennyiségi és minőségi átalakulását okozzák. Fénytelen, töredezett, egyenetlen, korpás, esetleg zsíros tapintásúvá válhat a szőrzet.

Idős kutya

Egyes hormonális megbetegedések, mint pl. a pajzsmirigy alulműködés vagy a Cushing betegség, szintén bőrelváltozásokat okozhatnak, bőrmegvastagodás, bőrmegvékonyodás, kalciumsók bőrbe való csoportos lerakódása, pigment lerakódás jöhet létre, mely szintén szövettanilag új helyzetet hozva létre a bőrben különféle érzékenység növekedést okozhat. 

írta: Dr. Bánfi András kisállatgyógyász-szakállatorvos