Betegségek tünetei

Kutyák

Betegségek tünetei

Kutyák

Betegségek tünetei

Kutyák

Betegségek tünetei

Az állatorvosok azokat a betegeket szeretik, akik mutatnak tüneteket. Mindenki rémálma az a tipikus beteg kutya, amely kissé talán mostanában étvágytalan, bágyadtabb, kedvtelen, nem mozog annyit, mint előtte, szőre fénytelen, de minden vizsgálati eredménye, fizikai paramétere, laborja, képalkotó vizsgálati lelete negatív.

Mivel a kikérdezéses kórelőzmény, a tünetek szabatos elmondása a beteg részéről mint tudjuk – nehézségekbe ütközik a mi hivatásunkban, csak a gazdi megfigyeléseire vagyunk kénytelenek hagyatkozni.

Rendkívül éberen kell megfigyelnünk az állat viselkedését, észre kell vennünk minden apró tünetet, mely előbb-utóbb elvezet a betegség megállapításához. Valódi kis kutatómunka ez, mely néha kudarcokat, de gyakran sikerélményeket okoz az állatorvosnak. Egy bonyolultabb diagnózis felállításához tehát elengedhetetlen, hogy alaposan megvizsgáljuk a beteget, ennek során a normálishoz képest megváltozott viselkedésre, klinikai paraméterekre, laborértékekre, tünetre fény derüljön, melyek rávezetnek az okra.

Kutya, németjuhász, szomorú, beteg

Nézzünk néhány tipikus tünetet, mely rámutathat a betegségre. Természetesen nem minden esetben és nem is egyforma módon, mert nincs két egyforma szervezet, és szervezeti reakció sem.

1. Kullancscsípést követő 4-7 napban az állat lázas, bágyadt lesz, a hideget keresi, feketekávé-szerűen besötétedik a vizelete, esetleg hány is: Babesiosis, kullancs által beoltott vérélősködő okozta vörösvérsejt széteséssel járó, heveny vesebántalmat okozó betegség. Azonnal állatorvoshoz kell fordulnunk, hiszen nagyon fontos, hogy minél hamarabb kapja meg az injekciót és a kezelést.

2. A régóta beteg, nagyon keveset mozgó kutya hirtelen néhány óra alatt rosszul lesz, elfekszik, magas láza mellett rendkívül különös szaga lesz. Átvizsgálva a kutyát, látjuk, hogy az előző héten keletkezett és kinyalt sebe elfertőződött, kipirult, váladékos, a sebváladékban sok-sok apró, rizsszemre emlékeztető, mozgó képletet látunk. A sebet legyek köpték be (myiazis), vagyis légynyüvességet látunkFontos a mihamarabbi gondos sebkezelés, mert a légynyüvek toxinjaival elárasztják a kutya vagy a macska szervezetét, amibe napok alatt belehalhat.

3. Magas hőmérséklet vagy középmagas hőmérséklet és magas páratartalom esetén a séta, futás, játszadozás közben az állat egyre vehemensebben liheg, orra kiszárad, tekintete ijedt, nyálzik, magas lázat mérünk, a kontaktust egyre jobban elveszti a környezetével, majd elfekszik. Ez a hőguta vagy hőtorlódás, mely rövid idő alatt halálhoz vezethet kezelés nélkül. Legelső dolog, hogy itassuk meg az állatot és locsoljuk le a bundáját hideg vízzel. Vigyük árnyékba. Nedvesítsük be alaposan a tarkótájékot. Minél hamarabb kerüljön az állatorvoshoz. Szállítás közben is biztosítsuk a folyamatos szellőzést vagy hűtést az állatnak. A gyorsaság, a hideg infúzió, gyógyszerek és az esetleges hidegvizes végbélbeömlesztés megmentheti az állatot.

4. Egyre többet kapkod a kutya a fartőhöz vagy a has oldalához, comb felső részéhez. Szinte rohamszerűen, egyre vehemensebben nyalja az adott testtájon, egy lokális területre korlátozva a bőrt. A heves reakció miatt a bőr gyorsan kipirul egy kisebb-nagyobb kerekded foltban, a szőr részben kihullik, eltűnik, a pecsenyevörösre változott bőrfelszín váladékozni kezd. Mindez néhány óra alatt lezajlik. Ez a nyári időben gyakori, főleg hosszúszőrű kutyán megjelenő „hotspot” nevű, allergia alapú, igen heveny tünetekkel járó körülírt területű bőrgyulladás. A szőrt alaposan nyírjuk le az elváltozás körül, mossuk le hideg vízzel és kenjük be betadin vagy hyperol bőrfertőtlenítővel. Forduljunk orvoshoz, mert az allergia oktana miatt ezen felül is kezelésre szorul a beteg.

A kutya nagyon sokszor kifejezetten szereti a csontot, a csontos hústAzt vesszük észre, hogy egyre bágyadtabb, nem ürít napokig bélsarat, étvágytalan lesz, kissé megnövekedik a has körfogata, hányni kezd, sokat liheg, esetleg nyög, majd elfekszik. Ez egy komolyabb bélsárrekedésnél így szokott lezajlani. Az állatorvos beöntéssel megszabadítja a kutyát a nagy mennyiségű, félig emésztetlen csontot tartalmazó bélsártól. A leggyakrabban mindezt bódításban végzi, infúzió adása mellett, de a beavatkozás rizikója azon múlik, milyen régen nem ürített már szegény.

Kutya, állatorvos

6. A csapzott szőrű, töredező, fénytelen, zsíros tapintással rendelkező bundájú állat esetében a kórisme felállítása nem ránézésre történik. Ezek a tünetek sok mindenre, vitamin, ásványi anyag, telítetlen zsírsav hiánybetegségekre, bélfelszívódási zavarokra, idült emésztési zavarokra, máj és vesebetegségeken át hormonbetegségekre is utalhatnak. Tehát alaposan ki kell vizsgálni. Sok esetben a bőr-, szőrelváltozások területéről bőrkaparék-vizsgálatot, esetleg kórszövettani vizsgálatot is végez az állatorvos a diagnózis felállításához, a pontos kezelés megtervezéséhez.

Ebből a pár tünetből, amiket leírtunk, milyen sok minden következhet be! Általánosságban elmondható, hogy a még oly csekély jelentőségűnek tartott tünetek esetében is forduljunk állatorvoshoz, amennyiben azok maguktól nem múlnak el néhány óra, maximum néhány nap alatt. A legtöbb esetre igaz: minél hamarabb sikerül megállapítani a bajt, annál eredményesebb lesz a kezelés, gyorsabb a gyógyulás!

Dr Bánfi András kisállatgyógyász-szakállatorvos