A kutyák öregedéséről

Kutyák

A kutyák öregedéséről

Kutyák

A kutyák öregedéséről

Kutyák

A kutyák öregedéséről

Bármilyen hihetetlen is, a kutyák épp úgy öregszenek, mint mi magunk. Miért nem veszünk erről tudomást?

Az öregedés összetett folyamat, a szervezet minden része érintett lesz, egyik hamarabb, másik később. Általában a kutyáknál az első jelek 7 éves kor körül jelennek meg, persze ez függ a kutya tartásától, fajtájától, méretétől is.
Az időskor kezdetén fokozatosan gyengülnek a szervfunkciók, a máj és a vese egyre nehezebben és lassabban szabadítja meg a szervezetet a méreganyagoktól. Az emésztés lassabbá válik, a táplálékkal szemben igényesebb és érzékenyebb lesz a kutya. A csontos ételt egyre nehezebben emészti, gyakorivá válnak a székrekedések, a felszívódási zavarok, a hasnyálmirigy alulműködése okozta, vagy más gyomor-bél problémák. A korábban megszokott etetési rend felborulhat, étvágytalanság ritkábban, falánkság gyakrabban jellemzi az öregedő kutyát. A kutya mozgása lelassul, a korábban kitelt izomzata sorvadásnak indul. Sokszor a mozgás,- az ízületekben gyakran megjelenő ízületi kopás folyamatok kialakulása miatt,- egyre kellemetlenebb, fájdalmasabb lesz, ami a mozgás intenzitását és minőségét tovább korlátozza. Az ilyen állat szinte biztosan elhízik, amely ördögi kört indít meg, mert a nagyobb súly az ízületek megterhelési fájdalmát tovább erősíti.

Golden retriever fekszik

Természetesen 7 év felett a kutya agya is öregszik. Az öregedő kutya szokásai megváltozhatnak, érdeklődése beszűkül, problémamegoldó képessége, a reakció ideje romlik. Az új helyzetekhez való alkalmazkodása, a tanulási készség gyengül. Sokat alszik, elveszti az érdeklődését olyan dolgok iránt is, melyek korábban nagyon fontosak voltak számára. Tájékozódási nehézségek alakulnak ki, előfordul, hogy a sarokból csak hosszas ácsorgás után nagy nehezen tud kitalálni. Érzékszervi problémák is megfigyelhetőek, a hallási, látási képességek csökkenése néha látványos is lehet. Felcserélődhetnek a napszakok, éjjel aktív, nyugtalan, ki,- és bekéredzkedik, nem pihen, nappal pedig ájultan fekszik, és alig kelthető fel mély alvásából.

Hogy ezek a folyamatok milyen következményeket hozhatnak maguk után? A következő posztból kiderül.

Olvassa el a többi cikkünket is a kutyák öregedésével kapcsolatban: szakértővel jártunk utána, hogy hány éves kortól számít idősnek egy kutya, és összeszedtünk néhány olyan viselkedési jelet is, ami az idősödésre utalhat. Arról is olvashatunk, hogy milyen változások mennek végre a kutya testében az öregedés során, és hogyan hat ez az agyukra. Egészségük megőrzése érdekében a táplálás mellett az aktivitás is fontos: erről szóló cikkünkben azt vesszük sorra, hogy mivel segíthetjük az idősödő kutyákat szellemi frissességük megőrzésében, és hogyan élhet kedvencünk továbbra is aktív, de kíméletes életmódot.

Etológustól kértünk tanácsokat a 7 évesnél idősebb kutyák megóvása érdekében, és arra is hozunk példákat, hogy a kutya tanítása és nevelése bizony idős korban is lehetséges, legyen szó akár egy-egy viselkedés elsajátításáról, vagy éppen bizonyos cselekvések elhagyásáról.

Ismerje meg a Purina Pro Plan száraz és nedves eledeleit, és válassza ki a leginkább kedvencének valót kutyája speciális igényei és életkora alapján.