A kölyökkutya gondozása

eating

A kölyökkutya gondozása

eating

A kölyökkutya gondozása

eating

A kölyökkutya gondozása

Kölyökkutyája megismertetése a világgal

A közös hazatérés Önnek és kölyökkutyájának is izgalmas pillanat. Az új környezet felfedezésétől egészen a többi családtag és háziállat megismeréséig egy egészen új világ felfedezése vár a kölyökk.

Hazatérés után elsőként mutassa meg neki a számára kijelölt helyet, játékait, táplálékát és vizestálkáját. Amint kényelembe helyezte magát az otthonon belül neki kialakított területén, el lehet kezdeni megismertetni a kölyökkutyát a világgal is.

Mit jelent a kölyökkutya ismerkedése a világgal?

Amikor kölyökkutyáját az őt körbevevő világgal ismerteti meg, akkor szociális készségei kialakításában is segíti, hogy barátságosan, nyugodtan és félelem nélkül viszonyuljon az új emberekhez, háziállatokhoz és környezethez. Érdemes az ismerkedést biztonságos, stresszmentes és kényelmes környezetben kezdeni, és nem egyből zsúfolt és ismeretlen helyre menni.

A világ megismerése szempontjából alapvető fontosságú a kölyökkutya megismertetése a családtagokkal és az önökhöz érkező látogatókkal. Ahhoz hogy felnőttkorban barátságos kutya legyen belőle, már korán csökkenteni kell az idegenekkel szembeni félelmét. Amikor kölyökkutyáját először ismerteti meg új emberekkel, akkor tartsa rajta a nyakörvet és a pórázt, hogy ne ugrálhasson fel. Parancsoljon rá, hogy "ül!", és segítsen is kölyökkutyájának ülve maradni. Ezzel segítheti megőrizni kutyája nyugalmát.

Ha kölyökkutyája egy ideje már ismerkedik a világgal az otthonon belül, akkor vigye el sétálni, és járjanak be sok-sok különböző helyet, például bevásárlóközpontokat, parkokat és kutyabarát kávézókat. Ezzel hozzászoktatja a kutyáját a különböző járófelületekhez és az új, érdekes helyekhez. A legfontosabb viszont, hogy kölyökkutyája így megtanulhatja, hogy nem kell félnie az ismeretlentől.

article-puppy
 
articles-puppy

A kölyökkutya megismertetése más háziállatokkal

A világgal való ismerkedésbe az is beletartozik, hogy a kölyökkutyát hozzászoktatjuk más állatokhoz. Az új kölyökkutyát viszont óvatosan kell bemutatni a többi háziállatnak. Ha idősebb kutyával ismerkedik, akkor érdemes mindkettőt pórázon tartani. Ezzel megakadályozható, hogy felugráljanak, illetve önnek is több irányítást biztosít, ha esetleg váratlanul kezdenének el viselkedni. Eleinte ne hagyja őket együtt felügyelet nélkül.

Amikor macskával ismerteti össze a kölyökkutyát, akkor gondoskodjon egy ajtóba szerelhető drót- vagy hálóajtóról, hogy a macska adott esetben el tudjon menekülni. Az ő ismerkedésük eltarthat egy darabig, de némi idővel és türelemmel elérhető, hogy szívesen tartózkodjanak egymás társaságában. Ha a kölyökkutya korán hozzászokik a macskákhoz, akkor kevésbé valószínű, hogy idegen macskák láttán felizgatja magát.

A kölyökkutyának időre és türelemre van szüksége a világ megismeréséhez; megfelelő gondoskodással viszont magabiztosan, jól nevelten viselkednek majd más emberekkel és háziállatokkal is.