A kölyökkutya kiválasztása

A kölyökkutya kiválasztása

A kölyökkutya kiválasztása

A kölyökkutya kiválasztása

A kölyökkutya kiválasztása

Minden kölyök különleges a maga módján, de sokat tehetsz azért, hogy biztosan a számodra legmegfelelőbb kutyust válaszd. Melyik fajta illik legjobban hozzád és a környezetedhez? Megmentenél egy kölyköt, akinek otthonra van szüksége, vagy inkább egy jó hírű tenyésztőtől választanál kiskutyát? Válassz az alábbiakból, hogy a legjobb döntést hozhasd!

Átgondolandó kérdések

Hűségesek, okosak és elkötelezettek, a kutyák csodálatos családi kedvencek és kitűnő játszópajtásai a gyerekeknek. Hatalmas döntés egy kölyökkutyát hozni a házhoz. Van pár dolog, amit érdemes megfontolni.

Egy kutya csodálatos családi kedvenc. Hűséges és teljes mértékben elkötelezett, gyermekeid szerető barátja lehet éppúgy, mint egy állandó társ, aki sáros-bundás öleléssel és lelkes farokcsóválással nap nap után lelkesen üdvözöl, amikor hazaérkezel. De nem csak azért nagy móka egy kutya, mert ott van melletted, hanem azért is, mert a feltétlen szeretetükkel melegséget visznek bárki otthonába, és nem telik sok időbe, mikor már el sem tudod képzelni az életed nélküle. Csak gondolj azokra a közös, nagy, kalandos családi sétákra, mikor dombokon vágtok át, hogy végül csobbanhassatok egy nagyot a tóban.

Akár egy fajtatiszta kutyát, akár egy vidám kis keveréket szeretnél hazavinni, figyelj oda, hogy a különböző fajták különböző szintű gondoskodást igényelnek! És a helyes döntés mindkettőtök számára nagyon fontos.

Sokféle kutya létezik, az elmélázó és óriási bernáthegyitől kezdve a lelkes, izgatott Jack Russel terrierig - és mindegyiküknek megvan a maga karaktere, temperamentuma. Választhatsz egy büszke, fajtatiszta kutyát, vagy akár egy vidám keveréket, a különböző kutyafajták különböző szintű törődést és odafigyelést igényelnek; a helyes döntés mindkettőtök számára nagyon fontos. A kutyád egy fontos és szeretett tagja lesz a családnak egy évtizeden át, vagy akár tovább, úgyhogy szánj időt az alapos kutatásra, mielőtt eldöntöd milyen állat is a legmegfelelőbb a családod számára.

Ha fajtatiszta kutyát választasz, elég biztos lehetsz abban, hogy mekkorára fog nőni, és milyen karakterű kutya lesz. De légy óvatos, a tenyésztett kutyáknál nagyobb az esélye az örökletes betegségek kialakulásának!

A keverék kutyák azonban egyediek és elevenek. A fajtajellegek keveredése miatt a kölyökkutyáknál még nem egyértelmű, hogy milyen külső-belső tulajdonságokat örökölt a szülőktől.

Mikor arra kerül a sor, hogy kiválasztod a család új kiskutyáját, először el kell döntened hogy tenyésztőtől vásárolsz-e egy új kölyökkutyát, vagy menhelyről fogadsz örökbe.

Már átbeszéltétek, és meghoztátok a döntést: kutyatartó család lesztek. Itt az ideje kiválasztani az új családtagot, de hol is kezdjétek?

Csodálatos élmény menhelyről választani az új családi kedvencet. Az egész család számára nagy kiváltság, hogy szeretetet adhat és biztonságban felnevelhet egy olyan kutyát, akit korábban esetleg bántalmaztak.

Azonban a menhelyeken hihetetlenül nagy a kölyökkutyák iránti érdeklődés, és ha úgy döntesz, hogy egy idősebb kutyát fogadsz be, mindenképpen tölts egy kis időt a személyzettel, hogy biztosan olyan állatot fogadj be, aki megfelel a családodnak.

Sokkal egyszerűbb egy regisztrált tenyésztőtől választani kiskutyát, de légy körültekintő, és csak megbízható helyről válassz!

A kanok és a szukák nagyon különböző karakterek, különböző személyiségek. Mikor arra kerül a sor, hogy kiválaszd a családi kutyád nemét, gondold át, melyik felel meg inkább a családod dinamikájának.

Mikor ki kell választani a leendő kutyád nemét, családi döntést kell hozni.

Néhány tulajdonos azt állítja, a kanok sokkal önállóbbak mint a szukák, és némi bizonyíték van arra is, hogy a kanokat sokkal nehezebb kiképezni (ez különösen igaz az őrző-védő fajtákra).

A szukák másrészről sokkal szerethetőbbek (bár páran azt állítják, sokkal tartózkodóbbak kan társaiknál).

Tulajdonképpen a nem ivartalanított kutyák mindkét nemnél okozhatnak problémát. További információért vagy tanácsért fordulj egy állatorvoshoz vagy kutyaviselkedési szakértőhöz, mielőtt meghozod a végső döntést.