Mikor etessünk?
Mikor etessünk?
Mikor etessünk?

Mikor etessünk?
Így varázsolja az etetést élvezetessé kistestű kutyája minden életszakaszában!

A kistestű kutyák mérete és testalkata igen változatos, ezért eltarthat egy ideig, mire ráéreznek a legjobb etetési rutinra. A nagyon apró fajtáknak, mint a törpespitz (pomerániai) vagy a chihuahua, másfajta etetésre van szükségük, mint a nagyobb méretű kistestű négylábúaknak, például a foxterrier vagy a bichon a poil frise. A kistestű kutyák gyorsabban használják fel az energiát, mint a nagyobbak, ezért fontos arra is odafigyelni, hogy nehogy alultápláltak legyenek.

Felnőtté válás

A kistestű kutyákat 9-10 hónapos koruk után tekintjük felnőttnek egészen a 9. életévükig, amikor időskorba lépnek. Ezzel szemben néhány nagytestű fajta már akár hatévesen is idősnek számíthat. Ha már jól tudja, hogy mi a kiskutyája ideális súlya és testalkata az adott életszakaszban, olyan etetési rutint kell kialakítania, ami kedvence egészségét és boldogságát szolgálja. A tökéletesen személyre szabott etetés érdekében kérje ki állatorvosa tanácsát!

Fontos a mennyiség

Sok kistestű kutya boldogan megeszi a teljesértékű, száraz- és nedveseledeleket is, és mindkettő kiegyensúlyozott tápanyagokat tud biztosítani. Fontos azonban, hogy a megfelelő adagot kedvence igényeire szabva állítsa be. Javasoljuk, hogy kifejezetten kistestű kutyáknak kifejlesztett eledelt válasszon, aminek az apróbb falatkáit vagy szemcséit könnyen meg tudják rágni és le tudják nyelni kisebb szájukkal is.

Felnőtté válás
Mikor etessünk?

A kistestű kutyáknak egyedi táplálási igényeik vannak, ezért olyan eledelre van szükségük, amely ideális a gyors anyagcseréjükhöz.

Így válasszon eledelt!

A teljes értékű száraz eledelt könnyű pontosan kimérni és általában tovább eláll felnyitás után is, ezért praktikus választás. Sok kistestű kutya viszont jobban kedveli a nedves eledelt szaftosabb állaga miatt, és ezeket az egyadagos termékeket könnyű adagolni is. Ha a vegyes etetés mellett dönt, azaz vegyesen ad kedvencének száraz- és nedves eledelt, a túletetés elkerülése érdekében ügyeljen a mennyiség beállítására mindkét típusnál.

Kerülje el a túletetést!

Bár a kistestű kutyák sok energiát használnak fel, könnyen túl lehet őket etetni. Amikor sikerült beállítani a napi adagot, ossza szét a teljes mennyiséget két vagy három porcióra. Lehetőség szerint ennél többször ne etesse kutyáját, mivel akkor előfordulhat, hogy egész nap eledel után fog kutatni. Ha jutalomfalattal vagy egyéb nassolnivalóval kedveskedne neki, mindig vonja ki ezeknek a mennyiségét a napi eledeladagból. Fontos azonban, hogy a jutalomfalatok soha ne haladják meg a napi energiabevitel 10%-át.

Tegyen válogatós kutyája kedvére!

A kistestű kutyák akkor is egészséges életet élhetnek, ha – még a kicsi adagok ellenére is - válogatósak. Ha viszont súlycsökkenést tapasztal, vagy kutyája bundája veszít a fényéből, forduljon állatorvoshoz. Mindig gondoskodjon róla, hogy kedvence friss vizet is kapjon etetéskor – különösen, ha teljesértékű száraz eledelt eszik. Ha pedig nedves eledelt választ, melegítse meg egy kicsit tálalás előtt, így az étvágygerjesztő aromák jobban felszabadulnak. Az is fontos, hogy kutyája csendes és nyugodt helyen kapjon enni, ahol nem zavarja semmi más.

Így váltson eledelt

Ha kistestű kutyája nem eszik eleget, próbáljon ki új eledelt. Mindig minden változtatást fokozatosan vezessen be: ha például szárazról nedves eledelre vált (vagy fordítva), eleinte csak napi egy étkezést kezdjen el lecserélni az újdonságra úgy, hogy az új eledelt fokozatosan keveri a régihez néhány napon keresztül. Ha úgy látja, hogy beválik, szép lassan a többi etetésnél is váltsa le az ennivalót. A kistestű kutyák apró termetéhez általában nagy személyiség párosul, így kedvence pontosan jelezni fogja, hogy mit szeret és mit nem.

 Hosszú, boldog élet

Válasszon kistestű kutyáknak fejlesztett eledelt!

Az Ön kutyája egyedi és különleges társ, tele kíváncsisággal, vidámsággal és energiával. Testalkatától és természetétől függően a szükségletei a többi fajtától eltérőek lehetnek.
Fedezze fel termékeinket!