Tudnivalók a kistestű kutyák táplálásáról
Tudnivalók a kistestű kutyák táplálásáról
Tudnivalók a kistestű kutyák táplálásáról

Tudnivalók a kistestű kutyák táplálásáról
Hasznos és praktikus tippek a kistestű kutyák etetéséről


A kistestű kutyák testfelületének aránya magasabb a testsúlyukhoz képest, mint nagyobb testű társaiké. Ez az ő úgynevezett anyagcsere-értékük, ami magasabb energiaszükségletet eredményez. Javasoljuk, hogy energiadús eledelt kapjanak, aminek kisebb adagban magasabb az energiatartalma, mint a nagytestű kutyáknak szánt tápoké. Bizonyos kistestű kutyák válogatósak lehetnek, nekik érdemes kifejezetten ízletes eledelt keresni.

Az energiatartalom kulcsfontosságú tényező a megfelelő kutyaeledel kiválasztásában, de fontos figyelembe venni a tápanyagtartalmát is. A kutya egészséges táplálkozásához hozzátartozik, hogy az életkorának megfelelő, megfelelő mennyiségű tápanyagokat kapja. A fehérje, a zsír és a szénhidrátok mind fontos energiatermelő tápanyagok, de a kutyáknak szükségük van vitaminokra és ásványi anyagokra is. Mindig álljon friss víz a rendelkezésükre: ez a megfelelő hidratálás mellett segít szabályozni a testhőmérsékletüket és sejtszinten is alapvető szerepet játszik szervezet minden egyes működési folyamatában.

Tudnivalók a kistestű kutyák táplálásáról

A különböző kutyaeledelek tápanyagainak összehasonlításához mindig vonja le az eledel víztartalmát. Nézzünk egy példát: a száraz eledelek általában körülbelül 10%, a nedvesek pedig legalább 60% vizet tartalmaznak. A tápanyagokat az eledel száraz alkotóelemei tartalmazzák. A tápanyagtartalmat a metabolizálható energia biztosításának százalékában tüntetik fel, mely az az energia, mely az anyagcsere során felhasználható az állat számára.

Létfontosságú, hogy kedvence mindig az épp aktuális életszakaszának megfelelő eledelt kapja. A kistestű kölyökkutyák fajtától függően 9-12 hónapos koruk körül érik el a felnőttkort, míg a nagyobb termetűek akár 18 hónaposak vagy 2 évesek is lehetnek, mire teljesen éretté válnak. A felnőtt kutyák etetésénél az a cél, hogy meg tudják őrizni ideális kondíciójukat. Az energiaszükségletüket és ezáltal a kondíciójukat meghatározó tényezők közé tartozik például az életkoruk, a nemük, az anyagcseréjük, hogy ivartalanítva vannak-e, mennyire aktívak és milyen környezetben élnek.

8 éves koruk körül a kutyák időskorba lépnek. Ez kívülről nem feltétlenül látható, leginkább belső fiziológiai változásokat hoz magával. Az agyuk a fő energiaforrásként használt glükózt lassabban, ezáltal kevésbé hatékonyan hasznosítják. Az idős kutyák esetén mind az elhízás, mind a súlycsökkenés kockázata nagyobb, emiatt rendkívül fontos az izomtömeg megtartása a testzsír-növekedés minimalizálása mellett. Ezt nagyban segíti, ha kedvencünk olyan eledelt kap, aminek fehérje- és zsírtartalma megfelel a ő egyedi igényeinek.


Az életkorával, életmódjával és tápanyagszükségletével együtt folyamatosan változik az is, hogy mi lesz éppen a legjobb eledel egy kistestű kutya számára. Az eledel energiatartalmának és kutyája energiaszükségletének kiegyensúlyozásával segítheti kedvence egészséges életmódjának fenntartását. Fontos, hogy mindig tartsa be az etetési útmutatóban foglaltakat a kutya egyéni igényeinek megfelelően, és havonta ellenőrizze kondícióját.


Az ideális kondíció szerinti etetés

Az etetési útmutatók a kutyák átlagos energiaszükségletének megfelelő, javasolt mennyiséget tartalmazzák. Ez segíthet az Ön kutyájának szükséges eledelmennyiség meghatározásában. Egyes kutyáknak lehet, hogy több, vagy éppen kevesebb eledelre van szükségük az aktivitási szintjük és speciális igényeik miatt.


A legjobb módszer annak meghatározására, hogy a kutya étrendje megfelel-e az aktivitási szintjének, ha rendszeresen megvizsgálja kutyája fizikumát és ellenőrzi a kondícióját. Előfordul, hogy ez ránézésre nem megállapítható, a szőrzete miatt, ilyenkor "alá kell hatolni" a szőrnek. Helyezze a kezét a kutya derekára, és vizsgálja meg a bordáit. Megfelelő kondíció esetén a bordák könnyen kitapinthatók, nem fedi őket vastag zsírréteg.


Felülnézetből a kutya derekának láthatónak kell lennie, testének homokóra alakot kell kirajzolnia. Végül oldalról is megvizsgálva a bordáktól a medencéig tartó, sima, felfelé ívelő hasfalat kell látnia. Az eledel mennyiségét mindig kutyája ideális testsúlyához és kondíciójához mérten kell csökkenteni vagy növelni.

Tudnivalók a kistestű kutyák táplálásáról

Válasszon kistestű kutyáknak fejlesztett eledelt!

Az Ön kutyája egyedi és különleges társ, tele kíváncsisággal, vidámsággal és energiával. Testalkatától és természetétől függően a szükségletei a többi fajtától eltérőek lehetnek.
Fedezze fel termékeinket!