Mire számíthat, ahogy kutyája öregszik?
Mire számíthat, ahogy kutyája öregszik?
Mire számíthat, ahogy kutyája öregszik?

Mire számíthat, ahogy kutyája öregszik?
Íme az idősödés néhány tipikus jele, amik azt jelzik, hogy érdemes gyakrabban felkeresni az állatorvost

Lelassult mozgás

A kutya aktivitásának tartós csökkenése az időskor első jele. Régebben összevissza szaladgált a parkban, most viszont legtöbbször csak üldögél? Ha szólítja, csak Önre emeli a tekintetét ahelyett, hogy azonnal felugrana?
Ez teljesen természetes idősödő kutyáknál, de akár egészségügyi problémák, például ízületi fájdalmak első tünete is lehet. Érdemes elvinni kedvencét egy állatorvosi ellenőrzésre, amikor először jelentkeznek ezek a tünetek.

Súlygyarapodás

Az évek óta jól működő étrend mellett most mégis hízásnak indult kedvence? Ha van otthon mérlege, álljon rá egyedül, majd vegye ölbe a kutyát és méredzkedjen meg vele együtt is – ha szükséges, kérje valaki segítségét a pontos súly leolvasásához. A két mérés közti különbséggel megkapja kutyája súlyát. Nagytestű ebeknél is működik ez a módszer, ha biztonságosan fel tudja őt venni. Az állatorvosok is arra bíztatják a gazdikat, hogy rendszeresen mérjék kedvencük súlyát, ezért tehát nem kell külön időpontot kérnie. Séta közben ugorjanak be a rendelőbe és ellenőrizzék le a kutya súlyát. Érdemes folyamatosan naplózni a mért adatokat. Próbálja meg minden héten ugyanazon a napon, ugyanabban az időpontban megmérni őt, így kevésbé befolyásolja majd az eredményt az éppen elfogyasztott eledel.

Mire számíthat, ahogy kutyája öregszik?

Rossz lehelet

Idősödő kutyáknál gyakoriak a fogászati problémák, de fontos tudni, hogy akár már 3 éves korukban is elkezdődhet a fogak romlása. Rendszeresen ellenőrizze kedvence fogait, hiszen a kezeletlen fogászati betegségek később súlyos problémává is válhatnak. Ez pedig nem csak súlyos anyagi kiadásokkal jár majd, de életveszélyes következményekkel is járhat - akár szívproblémákhoz is vezethet, ha a sérült ínyből vagy fogakból a baktériumok a véráramba jutnak.

Felhős, homályos tekintet

Fokozottan figyelje kutyája szemeit. Idősödő kutyáknál gyakori betegség a nuclearis sclerosis, ami homályos tekintetet okoz. Bár legtöbb esetben még így is jól lát a négylábú, érdemes állatorvoshoz vinni, és kivizsgáltatni, hogy kizárják a veleszületett vagy időskorban kialakuló szürke és zöldhályog lehetőségét.

Fürdőszobai balesetek

Ha kutyája a házban kezdi elvégezni dolgát, ne a fegyelmezés legyen az első reakciója, hiszen könnyen lehet, hogy hólyagproblémái vannak. Legyen türelmes vele, járjanak ki többet sétálni és egyeztessen állatorvosával, hogy kutyája életkorához képest normális-e ez a viselkedés.

Merev ízületek

Kedvence nehezebben lépcsőzik? Az felugrást felváltotta a felmászás? Időbe telik, mire fel tud állni fekvésből? Az ízületi gyulladás gyakori probléma idősödő kutyáknál, keresse fel időben az állatorvost, hogy kedvence a legjobb kezelésben részesülhessen.

Ha időben felfedezi az első tüneteket, megkímélheti kutyáját az idősödéssel járó kényelmetlenségek egy részétől. Meglátja, mennyire hálás lesz érte!

Mire számíthat, ahogy kutyája öregszik?

Válasszon kistestű kutyáknak fejlesztett eledelt!

Az Ön kutyája egyedi és különleges társ, tele kíváncsisággal, vidámsággal és energiával. Testalkatától és természetétől függően a szükségletei a többi fajtától eltérőek lehetnek.
Fedezze fel termékeinket!