A kölyökkutya etetése

A kölyökkutya etetése
Golden retriever puppy with chew toy in mouth
Golden retriever puppy with chew toy in mouth
Golden retriever puppy with chew toy in mouth
Weaning

Egy kölyökkutya számára az ideális első táplálék az anyatej, hiszen ez természettől fogva gazdag minden tápanyagban, amelyre a kölyöknek szüksége van, hogy nagy és erős felnőtté serdüljön. Bár a kölyökkutyák 6 és 8 hetes koruk között érnek meg az elválasztásra, a legtöbbjük már 3-4 hetesen érdeklődni kezd a szilárd táplálék iránt – amit többnyire úgy mutatnak ki, hogy belekotornak a mama tálkájába, és lenyalogatják az eledelt a mancsukról.

Ez a legjobb időpont arra, hogy kölyökkutya-eledelt kezdjen adni nekik. Ha szárazeledelt választ, adjon hozzá vizet, és keverje össze híg kásaszerű péppé. Ahogy a kölyökkutya idősebb lesz, csökkentheti a víz mennyiségét, és egyre szárazabb állagban adagolhatja az eledelt. Ne próbálja túl korán elválasztani, mert ha túl korán vált kizárólag szilárd eledelre, az megterhelheti a kölyökkutya éretlen emésztőrendszerét.

A kölyökkutyák mohón érdeklődnek az őket körülvevő világ iránt, és a felfedezéshez rengeteg energiára van szükségük. Ha azon gondolkodik, mit is adjon enni egy kiskutyának, a kölyökkutyák számára készült eledelek receptúrája a szükséges tápanyagok megfeleő mértékben kiegyensúlyozott kombinációját tartalmazza. A kölyökkutya-eledelek relatív kalóriatartalma magasabb, így megkapja a teste és agya fejlődéséhez szükséges energiát, anélkül hogy túlterhelné a kis gyomrát.

A kiváló minőségű kölyökkutya-eledelek nagy mennyiségben tartalmaznak könnyen emészthető fehérjét a szövetek és szervek egészséges fejlődésének támogatására, valamint D-vitamint továbbá olyan alapvető ásványi anyagokat, mint a kalcium, foszfor, magnézium, cink és vas, az erős csontozat és fogazat kialakulása érdekében. Így ha az állatorvos mást nem tanácsol, a kölyökkutyának nem kell táplálék-kiegészítőket adni, ha teljes értékű kölyökkutya-eledellel eteti.

food