A megfelelő kutya kiválasztása

A megfelelő kutya kiválasztása
Brown Labrador and owner
Brown Labrador and owner
Brown Labrador and owner
Running Retriever

Tudta, hogy több mint 200 bejegyzett kutyafajta létezik? Ha ehhez még hozzáadja az imádnivaló keresztezett fajtákat és keverékeket, akkor még több száz típusból válogathat. Kezdő kutyatulajdonosként talán az első megfontolandó kérdés, hogy fajtatiszta, keresztezett, vagy keverék kutyát szeretne.

A fajtatiszta (származási bizonyítvánnyal rendelkező) kutyák előnye egy bizonyos kiszámíthatóság. Ön szinte biztos lehet abban, hogy négylábú barátja mekkorára fog nőni, milyen hosszú és milyen tapintású lesz a bundája, milyen lesz a jelleme, energiaszintje, sőt bizonyos fajták esetében a potenciális egészségi problémákról is előzetes figyelmeztetést kaphat.

A keresztezett fajták esetében szintén beszélhetünk egy bizonyos kiszámíthatóságról. A keresztezett kutyák szülei fajtatiszták, de eltérő fajtájúak. Ilyen esetben azonban nem lehet előre tudni, melyik fajta jellegzetességei fognak kiütközni a kutya külsején és személyiségén – még az is lehet, hogy egyikéi sem. Például egy labradorral keresztezett border collie kölyke lehet akár lusta, akár energikus, akár egészen másmilyen.

Az igazán izgalmas kutyák azonban a keverékek. Nagyrészt nem fajtatiszta háttérrel rendelkeznek, és bár néha felsejlenek bennük egy-egy fajta jellegzetes tulajdonságai, az őseikről legtöbbször csak találgatni lehet. A keverékek számos előnyének egyike, hogy általában egészségesebbek, és a nagyobb genetikai merítés miatt kevésbé fordulnak elő náluk örökletes betegségek.