Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
egy pár cirmos-fehér cicát simogatnak

Milyen hatással lehet a macska a párkapcsolatra?

2 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

A cicákra jellemzően úgy tekintünk, mint erős egyéniségekre, és mint ilyenek, gyakran a maguk képére formálják gazdájukat. Mit jelent ez akkor, amikor párkapcsolatban élünk?

Érdemes külön választani két esetet: az egyikben már meglévő kedvencünket hozzuk a kapcsolatba, a másik esetben meglévő kapcsolatunkban vállalunk közösen cicát.

Ha nem vagyunk párkapcsolatban

A macskák nagy tanítók, hatással vannak az emberi kapcsolatainkra is. A hétköznapokban számtalan olyan tulajdonsága van kedvenceinknek, amelyekkel befolyásolnak és formálnak minket. Ezek közül néhányról nem is tudunk. Például egy idősebb cica befogadása alázatra és türelemre tanít azáltal, hogy csak lassan engedi közel magához az új gazdáját. Ezek a képességek jól jöhetnek az emberi kapcsolatokban, akár egy új párkapcsolat kialakítása során is.

A cicák gyakran akkor igénylik a figyelmet, amikor nincs rájuk időnk. Munka közben az billentyűzetre fekszenek, főzés közben a lábunk körül tekeregnek. Ilyenkor törődésre van szükségük, amit lehetőség szerint meg is kell nekik adni. Ezzel önzetlenségre tanítanak, mivel akkor kell kifejeznünk a szeretetünket, amikor a saját dolgainkkal vagyunk elfoglalva. Szintén ilyen képesség lehet az egyértelmű kommunikáció: az állatok nem rejtegetik az érzéseiket, nem fogalmaznak bonyolultan, csak azért, hogy ne bántsanak meg minket. Ha éhesek, a tálka mellett nyávognak, ha ki akarnak menni, leülnek az ajtóba. Ez az emberi kapcsolatokban is sokat segíthet, hiszen a pontos megfogalmazás sok későbbi problémát előzhet meg.

nő fekete-fehér cicáival az ágyon

Ha együtt vállalunk cicát

Az együttes macskatartás sokat tehet az elköteleződésért, mivel számtalan területen segíti a közös életet. Csapatmunka, kommunikáció, felelősség és kompromisszumkészség. Kutatások szerint a kisállattartók észrevehetően közelebb állnak egymáshoz és a stresszt is jobban kezelik, mint az állatot nem tartó párok. Az egyik fontos jellemző, hogy a fokozott felelősséget meg kell osztani a két fél között.

Akár a megfelelő mennyiségű játék, akár a tisztán tartás, az extra kör az állatpatikába mind olyan dolog, ami gyakori feladat lehet. Fontos kérdés lehet például, hogy a párok mennyit szeretnének a cicára költeni, hiszen ami az egyik félnek szükséges és természetes kiadás, az a másiknak felesleges túlzás. Ezeken keresztül még inkább családként tud működni egy párkapcsolat, hiszen a cicatartás kompromisszummal, kihívással, ezek mellett pedig rengeteg közös örömmel jár.

A macskák akkor is tanítanak, amikor nem vesszük észre: akár párkapcsolatban vagyunk, akár most alakítjuk ki, egyaránt izgalmas lehetőséget jelent egy cica.

Kapcsolódó cikkek:

Purina ONE
2 perc olvasási idő

Örökbefogadás - felnőtt cicával nehezebb?

4 perc olvasási idő

Tudj meg többet az egyes macskafajtákról

3 perc olvasási idő

Adhatunk-e tejet a cicáknak?

2 perc olvasási idő

Mikor kell fürdetni cicánkat?