Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
bozontos kutya kinéz az ablakon

Kutyás tudnivalók koronavírus idejére

6 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Összefoglaljuk a legfontosabb kutyás tudnivalókat a 2020. márciusában kihirdetett rendkívüli veszélyhelyzet kapcsán, Száraz Kata, kutyaoktató segítségével.

Valószínűleg nincs olyan ember ma Magyarországon, aki ne értesült volna a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetről. A vírus terjedésének korlátozására különböző intézkedéseket hoztak, illetve ajánlásokat fogalmaztak meg a lakosság számára.

Cikkünk készültekor a legfőbb ajánlások között szerepel a gyakori és alapos kézmosás, hogy aki csak teheti maradjon otthon, az emberek tartsanak egymástól legalább 2 méteres távolságot, kerüljék a csoportosulásokat és minden összejövetelt halasszanak el.

bozontos kutya kinéz az ablakon

A hivatalos tájékoztatások elsősorban természetesen az emberekre koncentrálnak, de a kialakult helyzet nagyon sok kérdést felvet a házi kedvencet tartók körében is. Ezt a témát járjuk körül a következő cikkben.

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) COVID-19-cel kapcsolatos tájékoztatója szerint a vírus elsősorban emberről-emberre terjed, és nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy kutyák is terjesztenék a betegséget, illetve, hogy maguk is megfertőződhetnének.

Ettől függetlenül azt ajánlják, hogy aki megfertőződött a vírussal az lehetőség szerint bízza másra háziállata gondozását.

A jelenlegi korlátozások nem vonatkoznak a kutyasétáltatásra, levihetjük kedvencünket a szabadba, de jó, ha fokozottan figyelünk pár dologra.

Például arra, hogy ne engedjünk az eddigi megszokásnak és ne verődjön össze a szokásos sétáltató társaság. Az embereknek célszerű egymástól legalább két méteres távolságot tartaniuk. A minap a parkban azt tapasztaltam, hogy nagyon sokan úgy lófráltak, mintha mi se történt volna, szorosan egymás mellett sétáltak, a kutyák boldogan játszottak. Ez bizonyára nem segít a vírus megfékezésében.

Bár a kutyák, jelenlegi tudásunk szerint, nem terjesztik a betegséget, ezért senki ne kísérletezzen azzal, hogy maszkot ad rájuk. Ezzel maximum azt érhetjük el, hogy megeszi a becses hiánycikket. A szőrükön – mint minden más felületen – előfordulhat, hogy megtapadnak a vírusok. Ha biztosra akarunk menni, hazaérkezéskor töröljük át szőrüket, tappancsukat, de nagyon figyeljünk arra, hogy semmiképpen se használjunk ehhez olyan vegyszert, ami irritálhatja a kutya bőrét, vagy lenyalogatva mérgezést okozhat. Lehetőleg ők is kerüljék a kontaktust másokkal, ismerősök se nagyon simogassák őket és mi se dajkáljuk mások állatait.

tigriscsíkos kutyát sétáltatnak az utcán

Nagyon sokan dolgoznak otthonról és igyekeznek a kint töltött időt minimalizálni, ez a kutya által megszokott menetrendtől nagyban eltér. Mivel alapvetően szociális lények, könnyen előfordulhat, hogy szinte minden idejüket a gazdájuk közelében akarják tölteni, ami egyfelől nagyon jó, de bizonyos kutyáknál előidézheti a szeparációs szorongás kialakulását. Ha a kutya most azt szokja meg, hogy 0-24-ben sülve-főve együtt van a gazdájával, előfordulhat, hogy megviseli, amikor visszaáll a szokásos menetrend és 8 órára egyedül marad. Erre előre fel tudunk készülni. Ne engedjük, hogy a kutyánk folyamatosan velünk legyen, kövessen minket a lakáson belül egész nap! Küldjük néha a helyére, fontos, hogy egyedül is tudjon létezni, így valószínűleg kisebb zavart okoz majd neki a visszarázódás a régi rendszerbe.

Szintén fontos, hogy nyugodtan tudjuk otthon is végezni a munkánkat, és a kutyánk ne zavarjon közben. Tessékeljük el a környezetünkből, vegyük rá, hogy a helyén pihenjen, vagy adjunk neki olyan játékot, amivel el tudja magát foglalni. Jó alkalom ez a boxhoz szoktatáshoz is, hiszen sokat vagyunk az ebünkkel együtt, így szépen fokozatosan tudjuk növelni az időt, amit a boxban kell töltenie.

Ne legyünk türelmetlenek, gondoljunk arra, hogy ez a kutyának is új, váratlan helyzet!

nő laptopon dolgozik kutyája mellette ül

Gondot okozhat a kutya lefárasztása is a négy fal között. Ne felejtsük el, hogy ebünket nem csak fizikailag, hanem mentálisan is tudjuk fárasztani.

Ehhez elővehetünk mindenféle tanításos feladatot, interaktív játékokat, ha nincs otthon, ilyenek készítésére remek ötleteket találhatunk a neten. A különböző jutalommal tölthető labdák és önetetők is jól le tudják kötni négylábúnkat. Jó szívvel ajánlom azt a korábbi cikkemet is, ami kifejezetten a négy fal között játszható játékokat foglalt össze: KATTINTS IDE a cikk elolvasásához. Ezek közül is nagyon ajánlom a kereső játékot, hiszen minden szimat munka nagy koncentrációt követel, ezáltal jól kimeríti kedvencünket. A következő videó segít a megtanításában:

Ha nincs ötletünk, hogy hogyan képezhetnénk tovább a blökit, válasszunk online tanítóvideókat egyszerűbb és haladóbb trükkök megtanítására. A Gondos Gazdik Videókutyasuliban 11 leckét találtok a pacsitól a hempergésig, amikkel jó ideig leköthetitek négylábútokat – ráadásul egy csomó új tudással gazdagodva hagyhatjátok majd el az otthoni karantént! Keressétek őket a PRO PLAN Gondos Gazdik YouTube csatornáján!

A kutyáinkkal való foglalkozás közben most fokozottan ügyeljünk a higiéniára! Kutyázás előtt és után mindenképp alaposan mossunk kezet, ne puszilgassuk, ne együnk együtt, ne engedjük, hogy megnyalja az arcunkat! Bár a kutyák, jelenlegi tudásunk szerint, nem terjesztik a betegséget, de a szőrükön megtapadhatnak a vírusok. Lehetőleg ők is kerüljék a kontaktust másokkal, ismerősök se nagyon simogassák őket és mi se dajkáljuk mások állatait.

Kutyánk ennivalójának beszerzésekor, se halmozzunk fel hatalmas készleteket, de kalkuláljuk bele, hogy a futárok szállítási ideje jelentősen megnövekedett, ezért pár hétre előre legyünk bebiztosítva.

Felmerülhet a kérdés, hogy mikor forduljunk állatorvoshoz. Már több állatorvosi rendelő korlátozta a nyitva tartását, azt kérik, hogy csak sürgős esetben keressék fel őket. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy szükséges-e az orvosi vizsgálat, akkor előbb telefonon érdeklődjünk!

A NÉBIH tájékoztatása alapján a korlátozások ideje alatt a kötelező oltások beadatását el lehet halasztani. Nem alkalmaznak szankciót az olyan ebek gazdáinál, akik amúgy rendszeresen oltatják kedvencüket, de a most esedékes oltást jelen helyzetben nem, csak később adatják be. Nem kell félnünk a védettség megszűnésétől sem, hiszen az oltás nem pontosan 365 napig hatásos.

Érdemes arra az esetre is felkészülnünk, ha esetleg karanténba kerülünk. Így az adott helyzetben higgadtan, pánik nélkül gondoskodhatunk kedvencünk biztonságáról.

A Nemzeti Népegészségügyi Hivatal tájékoztatása alapján koronavírus miatt karanténban lévő személy kutyáját sétáltathatja egészséges ismerős, de csak abban az esetben, ha a személyek egymással nem találkoznak. Legbiztonságosabb megoldásnak ők is azt javasolják, hogy a karantén idejére más gondozza a kutyát.

kölyök labrador hűsöl a parkettán

Jó, ha ennek leszervezését nem hagyjuk az utolsó pillanatra, és előre lebeszéljük egy-két ismerősünkkel, hogy vigyázzanak kedvencünkre, ha baj van. Gondoskodjunk arról is, hogy legyen kulcsuk, amivel be tudnak menni a lakásunkba, ha mi kórházba kerülnénk.

Készítsünk össze könnyen elérhető helyre, a kutyánknak 2 hétre elegendő élelmet, pórázt, nyakörvet, a rendszeresen szedett gyógyszereket és az oltási könyvét.

Sokaknak problémát jelent, hogy nincs olyan ismerősük, akire rá tudnák bízni állataikat egy esetleges kórházi tartózkodás vagy karantén idejére. Szerencsére az állatvédő szervezetek gyorsan reagáltak és többen hirdették már, hogy vállalják a kedvencek gondozását. Érdemes utánanézni interneten, hogy a közelünkben melyik szervezet tud segíteni. Néhány példa:

Egyesített Vészhelyzeti Állatvédelmi Rendszer
ZöldEB Kutyás Érdekvédelmi Egyesület
LocalCat és PetGarden közös kezdeményezés
Ha a kutya bezárva maradt a lakásban akkor a jegyzőt és a rendőrséget kell értesíteni, akik jogosultak kimenekíteni onnan.

 

Fontos, hogy előrelátók legyünk és megtegyük a szükséges előkészületeket kedvenceink biztonsága érdekében. De nem várt helyzetek bármikor adódhatnak.

Ilyen esetben ragasszunk ki a bejárati ajtóra egy feliratot a házban található állatok számával, valamint a vészhelyzet esetén értesítendő személy telefonszámával. Ezzel a tudtára adhatjuk szomszédainknak, hogy gondoskodásra szoruló kisállat van a házban, így szükség esetén akár ők is tudnak segítséget hívni.

 

 

Március 27-én jelent meg a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. Kormányrendelet. Ennek értelmében a lakóhelyünket alapos indokkal hagyhatjuk el. A kutyasétáltatás beletartozhat az egyéni szabadidős sporttevékenység, illetve a szabadidős célú gyalogos közlekedés kategóriájába, amely ilyen alapos oknak számít. Arra azonban oda kell figyelnünk, hogy mindenkitől tartsunk legalább másfél méter távolságot, ha nem egy háztartásban élünk.

Ebben a vészterhes időben sokszor hallani: „Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!”.

Utóbbi jegyében például sokat segíthetünk a környékünkön élő, különösen veszélyeztetett időseknek, ha vállaljuk kutyájuk sétáltatását. Előbbi jegyében pedig ez esetben fokozottan figyeljünk a higiéniai szabályok betartására.

Mindenkinek kitartást!

Írta: Száraz Kata, a Gondos Gazdik szakértői csapatának kutyaoktató tagja

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
4 perc olvasási idő

Kutyajátékok a négy fal között

3 perc olvasási idő

Szobatisztaságra nevelés kutyáknál

4 perc olvasási idő

Kutyasétáltatási etikett