Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Halak vízinövények között úsznak a vízben

Elősegítjük a talaj- és óceáni ökoszisztéma megújulását

Munkánkkal támogatjuk a talaj és az óceánok regenerációját.

Célunk 2030-ig

Az éghajlat és a természet 2030: 

Foglalkoznunk kell a teljes ökoszisztémára gyakorolt hatásunkkal, ezért elsősorban azokra a területekre összpontosítunk, melyeket befolyásolni tudunk. Például földhasználatunk mértékét, vagy hogy milyen termőközeget használunk, hogy hogyan járulunk hozzá a talaj és az óceán szénmegkötő képességének, és a biológiai sokszínűség helyreállításához.
Vállalásunk 2030-ig a következő célokat foglalja magába:

 • CO2 kibocsátásunkat a jelenlegi mennyiség 50%-ára csökkentjük.
 • Mezőgazdasági ellátási láncunkban törekedni fogunk a műtrágyákból származó nitrogén- és foszforfelesleg csökkentésére. 
 • Törekedni fogunk a korlátozott földhasználatra, továbbá talajmegújító mezőgazdasági eljárásokkal javítjuk a talaj minőségét.
 • Törekvésünkkel hozzájárulunk az élővilág pusztulásának megfékezéséhez és 2030-ra megfordítjuk ezt a trendet.
 • Globális partnereinkkel, például Fenntartható Halászati Partnerség (SFP)-vel közösen csökkentjük a járulékos fogások mennyiségét és együttműködésünkkel támogatni fogjuk a termékeinkben található halfajokkal kapcsolatos halászati fejlesztési projekteket (FIP). 
 • Tengerifű- és a tengerimoszat helyreállítási projekteket kezdeményezünk a szénmegkötés mértékének növelése és a biológiai sokféleség helyreállításának érdekében.
Vállalásunkat a bolygóhatárok inspirálták

Új Purina vállalásainkkal bővítettük a hatáskörünket és új célokat tűztünk ki.
A bolygóhatárok keretrendszere (Stockholm Resilience Centre, bolygónk ellenálló képességét kutató svédországi központ) alapján megvizsgáltuk azokat a területeket, amelyekre vállalkozásunk a legnagyobb hatást gyakorolja, és a 9 bolygóhatár közül 6 esetében határoztuk meg céljainkat. Mivel a bolygóhatárok összefüggésben állnak egymással, célunk, hogy holisztikus szemlélettel pozitív hatást gyakoroljunk bolygónk egészségére és hozzájáruljunk bolygónk regenerálódásához.

Vállalásunk

Miért fontos?

Korunk legsürgetőbb kihívása az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése. A globális fakitermelés 80%-áért és az üvegházhatás 29%-áért az élelmiszer-termelési és élelmiszer-ellátási rendszerek felelősek. Egyúttal ezek felelősek a biológiai sokféleség csökkenéséért is.

Egy évtized áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy globális szén-dioxid kibocsátásunkat a felére csökkentsük és megfékezzük a természet pusztulását. Ennek tudatában célunk:

 • Termékeink fő összetevőit talajmegújító mezőgazdasági gyakorlatok segítségével előállítani, a talaj egészségének javítása és a szén-dioxid kibocsátásunk mértékének nettó zéró értékig csökkentése érdekében.
 • Mezőgazdasági ellátási láncunkban törekedni fogunk a korlátolt földhasználatra és a műtrágyából származó nitrogén- és foszforfelesleg csökkentésére.
 • Földjeink és óceánjaink biológiai sokféleségének megőrzését beépítjük tevékenységünkbe.
 • Tengerifű- és a tengerimoszat helyreállítási projekteket kezdeményezünk a szénmegkötés mértékének növelése és a biológiai sokféleség helyreállása érdekében.

Tudj meg többet a netto zero fogalomról

Dióhéjban a megújításról

A megújító mezőgazdasági eljárások érdeke az óceánjaink és földjeink védelme, a bennük keletkező további károk elkerülése és azok egészséges működésének helyreállítása.
A talaj és az óceánok ugyanannak az ökoszisztémának a részét képezik, ezért nem tekinthetünk rájuk külön egységként, anélkül, hogy megértenénk az egymásra gyakorolt hatásukat.

A talajmegújító mezőgazdaság célja a talaj egészségének és termőképességének javítása. Ez több előnnyel, többek között a légkörből származó szén-dioxid talajban történő megkötésével jár. Hasonlóképpen az óceán regenerálódása esetén, a tengeri moszatok hozzájárulnak a felesleges szén-dioxid és más szennyező anyagok (például a műtrágyából származó kibocsátás) tengerfenéken történő elraktározásához.

 

A megújító eljárásokban óriási lehetőség rejlik: elősegítik a CO2 talajban és az óceánban történő megkötését. Törekvéseinkkel mindkettő regenerálódását támogatjuk.

Purina fenntarthatósági szakértő

A Nestlé Közös Értékteremtés (CSV)-re építve

Ahogyan a Purina is elkötelezetten dolgozik a kiskedvencek és az őket szerető emberek életének jobbá tételén, úgy anyavállalatunk, a Nestlé is elkötelezett az életminőség jobbítása mellett, így segítve az egyének, a családok, a tágabb közösségek és bolygónk egészségesebb jövőjét.

Tudj meg többet a Nestlé magyarországi társadalmi tevékenységeiről

LENs projektek Magyarországon a talajmegújításért

2022-ben a Purina Magyarország anyavállalata, a Nestlé Hungária a régióban elsőként fektetett a Landscape Enterprise Network (LENs) környezetmegújító kezdeményezésbe. Az Egyesült Királyságban már eredményesen működő LENs olyan önálló működési folyamat, melyen keresztül  vállalkozók tudnak együtt dolgozni, akiknek közös érdekük a környezet megóvása. Az érintett gazdálkodók a talajmegújító mezőgazdaság nézeteinek gyakorlati megvalósításáért támogatásban részesülnek.

Az első hazai projektünk mintegy 2000 hektár földterületen valósul meg Nyugat-Dunántúlon, Bükön. Az egyezmény által, több mint 200 ezer euróval finanszírozott tevékenységekbe beletartozik:

 • takarónövények telepítése, melyek óvják a víz minőségét és csökkentik a talaj erózióját
 • csökkentett talajművelés a talajegészségért és a CO2 légkörbe történő kibocsátás mérsékléséért
 • vetésforgó létrehozása a kártevők mennyiségének mérséklése, a talajszerkezet javítása és a szintetikus műtrágyák használatának csökkentése céljából
 • a programban résztvevő gazdák beruházásokkal való támogatása, valamint technikai és tudományos útmutatás biztosítása 

 

A LENs program hazai megvalósítása kézzelfogható előnyökkel jár:

 • nő a talaj vízmegtartó és szénmegkötő képessége
 • nő a terméshozam és a biológiai sokféleség
 • csökken a talajerózió mértéke és a művelésből eredő karbon-kibocsátás
 • javul a talaj- és vízminőség

A nyugat-dunántúli régióban kezdeményezett, itthon is felfele törekvő LENs programmal a Nestlé a talajmegújító mezőgazdasági gyakorlatokra történő átállást és a természeti erőforrásaink megóvását ösztönzi.

Tudj meg többet

fiatal lány fut kutyákkal
Tegyünk érte
Vállalásaink
Elkötelezetten teszünk a kisállatok, az állatbarátok és a közös bolygónk érdekében, éppen ezért törekszünk 6 Purina vállalásunk megvalósítására.