Kutyánk egészsége

Kutyák

Kutyánk egészsége

Kutyák

Kutyánk egészsége

Kutyák

Kutyánk egészsége

Annak érdekében, hogy minden betegséget idejében felismerjünk, mely kutyánkat fenyegetheti, célszerű időnként ellenőrizni kedvencünk egészségügyi állapotát, hogy látunk-e rajta bármi változást, esetleg betegségre utaló jelet.

Boldog kutya és gazdája

Alaposan kell eljárnunk az ellenőrzés során, hiszen kedvencünk nem tud figyelmeztetni, ha fáj valamije, vagy rosszul érzi magát. Amennyiben bármi különlegeset tapasztalunk, mindenképpen konzultáljunk állatorvosunkkal.

Egészségügyi ellenőrzés

Fizikai állapot
Ideális esetben csak a bordák tapinthatóak ki, és semmi más. A borda és a csípő között a derék helyezkedik el, a hasi rész pedig normális esetben nem ereszkedhet meg. Ellenőrizzük, hogy fogyott-e, esetleg hízott-e a kutyus.

Fülek
Barna vagy zöld lerakódástól mentes kell, hogy legyen, és semmiképpen sem lehet kellemetlen szaga. Néhány hosszú fülű fajta fülét tanácsos időnként megtisztítani speciális fültisztítóval. Mindenképpen legyünk óvatosak a tisztításnál, nem mindegy, hogy mit használunk, mivel a bőr ezen a részen nagyon érzékeny.  Nem szabad mélyen bele nyúlni a kutyus fülébe, mert a dobhártya könnyen sérülhet!

Szemek
Csillogóak és tiszták, nem váladékozik vagy pirosodik be. A szemek nem lehetnek érzékenyek a fényre. Szem panaszok néha jelentkezhetnek az influenza tüneteként.

Orr
Nem lehetnek sebek a felületén, és a váladékozás vagy a vérzés is valamilyen problémára utalhat.  Az orr színe változhat feketéről rózsaszínre, majd vissza is feketedhet az évek során. Az orr hidegsége vagy nedvessége a közhiedelemmel ellentétben nem utal betegségre.

Rossz szájszag
A rossz szájszag nem csak „szociális okokból” kellemetlen. Utalhat emésztőrendszeri problémákra, vagy rossz fogakra is, ami végül akár szervi problémákhoz is vezethet, ha nem kezeltetjük.

Szájüregi egészség
A fogaknak fehéreknek kell lenniük és nem lehet rajtuk barna vagy erős fogkő lerakódás. Az íny normál esetben rózsaszín vagy fekete, de nem piros vagy duzzadt.

Bőr és szőrzet
A kutya bőre rózsaszín vagy fekete, ez a fajtára jellemző pigmentektől függ alapvetően. A szőrzet egészséges és fénylő kell, hogy legyen, semmi töredezettség, korpa vagy seb nem lehet a szőrzetben és a bőrön. A vedlés egész évben jellemző lehet, de ez normális dolog, általában nyáron és tavasszal erősebb. Vannak fajták, melyek egyáltalán nem is vedlenek, éppen ezért a szőrzetüket gyakrabban át kell fésülni, hogy eltávolítsuk az elhalt szőrszálakat.

Körmök
Sima felületű, fehér vagy fekete színű. A durva, könnyen töredező körömre oda kell figyelni.  Ne feledkezzünk meg a farkas körmökről sem, melyek a láb külső oldalán találhatóak, az elülső lábtő csont magasságában. Vannak kutyák melyeknek az elülső és hátulsó lábain is vannak, de előfordul, hogy a kutyusnak csak az elülső lábain van, vagy egyáltalán nincs is.

Emésztés
Az étvágy bármilyen jellegű változásaira oda kell figyelni. Ez elég bonyolult lehet, ha a kutyus új lakó, vagy válogatós. Sem hányinger, sem pedig fuldoklás nem jelentkezhet evés közben. A bélsár színe mindig normális kell, hogy legyen és hasmenés vagy székrekedés nem fordulhat elő. Fehér, zselés nyálka optimális esetben nem távozhat a végtermékkel!

Szomj
Amennyiben kedvencünk hirtelen nagyon szomjassá válik, vagy hirtelen jóval többet kezd inni, mindenképpen konzultáljunk állatorvossal.

Viselkedés
A kutyák alapvető viselkedési formái sok mindent elárulhatnak. Ha például a kutyus farka behúzva van és a fejét is lógatja, általában valami zavarja, vagy nem érzi jól magát. Azok a kutyák, akik rosszul érzik magukat, jellemzően gubbaszthatnak sarkokban, vagy néha lyukat is áshatnak és belefeküdhetnek. Amennyiben kételkedünk kedvencünk egészségében, mindenképpen forduljunk állatorvoshoz.

Fontos, hogy tisztában legyünk kutyánk egészségügyi és lelki állapotával, ezért mindig ügyeljünk, és ha kétségeink támadnak, mindenképpen kérjünk segítséget állatorvosunktól.