Kutyaápolás kánikulában

Kutyák

Kutyaápolás kánikulában

Kutyák

Kutyaápolás kánikulában

Kutyák

Kutyaápolás kánikulában

Ahogy a hőmérő higanyszála egyre kúszik felfelé, a kutyát is jobban megviseli a hőség. Komfortos környezete érdekében fontos biztosítanunk elegendő hideg, friss vizet, hogy a nyári melegben is hűsen tarthassa magát.

Kiskutya a medencében

Ha nagyobb útra indulunk vele, föltétlen vigyünk magunkkal vizet és törülközőt. A nedves törülköző hatékony hűsítő. Lehetőleg ne utazzunk a nap legmelegebb szakaszában.

SOHA, soha ne hagyjuk a kutyát a kocsiban ilyenkor. Ha autóba vagy más rosszul szellőző helyre zárjuk el, az végzetes is lehet, a gondatlan gazda ellen pedig eljárást indíthatnak. Egy tanulmány szerint, ha a külső hőmérséklet 26 ºC fölött jár, az autóban akár 32ºC fok is lehet már öt perc alatt, huszonöt perc alatt pedig 43 ºC! Már öt perc is nagyon sok, tehát gondoljuk végig az utunkat, és ha nagyon dúl a kánikula, hagyjuk otthon a kutyát.

Forró napokon, meleg, fülledt éjszakákon ne nagyon sétáltassuk a kutyát, legjobb kora reggel, napfelkelte előtt, vagy késő este, naplemente után. Különösen vigyázzunk, ha a bundája sűrű, vastag: ne vigyük ki napközben. Kánikulában ne futtassuk a kutyát, ne játsszunk vele a szabadban. A szőrtelen felületek – a kutya orra, füle – leéghetnek a napon, s ha nemrégiben nyírták rövidre az állat bundáját, nagyon is előfordulhat, hogy leég a bőre, vagy hő stressz éri. Kapható napkrém kutyáknak is!

A hőguta kánikulában, fülledtségben, rosszul szellőző helyen gyorsan kialakulhat. Tünetei: kapkodó lélegzetvétel, kifejezéstelen vagy szorongásról árulkodó tekintet, ha a kutya nem válaszol a parancsra, a bőre forró, száraz, testhőmérséklete szélsőségesen magas, ha dehidrált, ha nagyon gyorsan ver a szíve, és végül az eszméletvesztés. Kölykök és idős kutyák különösen hajlamosak a hőgutára, illetve olyan felnőtt jószágok, akiket hűvösebb éghajlatról költöztettek forróbb alá nemrégiben, a sűrű, vastag bundájú állatok, valamint a szív- és érrendszeri vagy légúti betegségben szenvedők.

Egyes olyan fajták, melyek légútja keskeny (ilyenek a bulldogok például), speciálisan hajlamosak a hő stresszre. Bármilyen tünete jelentkezik a kánikulai stressznek, azonnal vigyük állatorvoshoz a kutyát, ez az esetleges komplikációk kezelése érdekében lehet életbevágóan fontos.