Növekedésben lévő kutyák
Növekedésben lévő kutyák
Növekedésben lévő kutyák

Növekedésben lévő kutyák
Így változnak kistestű kutyája igényei a növekedés során

Bár a kistestű és mini kutyák gyorsan használják fel az energiát, nem mondhatjuk azt, hogy nem vagy kevésbé lenne jellemző rájuk a kevés mozgásból és túlevésből fakadó elhízás a nagyobb termetű ebekhez képest. A törpespitzeknek több, mint kétszer annyi energiára van szükségük a testtömegükhöz viszonyítva, mint a méretes német dogoknak. Rendszeres mozgással és helyes táplálással megelőzheti, hogy kistestű kedvence túlsúlyt szedjen fel. Emellett fontos, hogy odafigyeljen kutyája kondíciójára és energikusságára - különösen, amikor kölyökből felnőtté vagy felnőttből idős kutyává válik.

Mit kell tudni a kondícióbecslésről?

Állatorvosa nagy valószínűséggel a kondícióbecslési rendszer segítségével fogja megállapítani, hogy kistestű kutyája súlya megfelelő-e. A felmérés során minden oldalról ellenőrzi a kutya alakját és felméri a zsírtartalékait. Kitapogatja a bordákat, a nyak körüli részeket és a hasa alsó tájékát is. Egy egészséges és aktív kiskutyának kitapintható bordái és jól definiált csípője van, a hasa nem csüng és a nyaka körül sincs zsírpárna.

Ideális súly és alak

Minden kistestű kutyafajta eltérő, ezért fontos, hogy kedvence ideális súlyáról és alakjáról kikérje állatorvosa tanácsát. A törpe tacskóknak például 4,5 kg körül van az ideális súlyuk, míg a normál méretű tacskók több mint duplájára, akár 12 kg-ra is nőhetnek. A bichon a poil frise és a shih tzu vastag, tömör szőrzete is csalóka, nehezebbnek mutatja viselőjüket, mint amennyit valójában nyomnak.

Növekedésben lévő kutyák
Növekedésben lévő kutyák

A válogatós, kistestű kutyák értékelni fogják, ha többször, kisebb adagokban kapnak enni - akár napi 3-4 alkalommal.

Apró falatokkal feldobott etetések

A kistestű kutyák - kis méretű gyomruknak és szájuknak köszönhetően - általábban jó étvággyal látnak neki az evésnek. Különösen így van ez kölyökkorukban, amikor pár órán belül felhasználják az egyes etetésekből nyert energiát, ezért érdemes gyakran kisebb adagokat adni nekik, akár napi 3-4 alkalommal. Kistestű kutyája értékelni fogja az apró, ropogós falatokkal dúsított, teljes értékű szárazeledeleket, vagy épp a húsos és zöldséges darabokat tartalmazó nedves eledeleket - ráadásul könnyen meg is tudja rágni és emészteni őket.

Rendszeres ellenőrzések

Ha kistestű kutyája most jó formában van, fotózza le! Állítson be emlékeztetőket a naptárban, és kéthavonta ellenőrizze újra – fontos, hogy minden alkalommal készítsen képet is. Ha szemmel látható súlygyarapodás vagy -csökkenés figyelhető meg, mindenképp beszéljen állatorvosával.

A válogatósak etetése

Némely kistestű fajta mint a vagy a yorkshire terrier, híresen válogatósak és gyakran otthagyják az eledel egy részét a tálban. Ha gondosan odafigyel kedvence súlyára és alakjára, elkerülhető az észrevétlen súlycsökkenés, és fokozatosan, egy kéthetes átállás során hatékony változásokat vezethet be kistestű kutyája étrendjébe.

Tippek kistestű kutyák etetésére

A válogatós, kisebb testű kutyák értékelni fogják, ha többször, kisebb adagokban kapnak enni - akár napi 3 alkalommal. A legjobb választás egy kifejezetten kistestű kutyák számára fejlesztett, teljes értékű eledel lehet, akár apró szemű szárazeledel, vagy apró húsos és zöldséges darabokban gazdag nedves eledel formájában. Mindkettőt könnyen meg tudják rágni a kisebb kutyák és az emésztéssel sem lesz gondjuk. Fontos az is, hogy a családi asztalról ne csurranjon-cseppenjen ételmaradék vagy más finomság, és ha több kutyája is van, etesse őket eltérő időpontban és helyen, így mindig pontosan tudni fogja, mennyit esznek.

Növekedésben lévő kutyák

Válasszon kistestű kutyáknak fejlesztett eledelt!

Az Ön kutyája egyedi és különleges társ, tele kíváncsisággal, vidámsággal és energiával. Testalkatától és természetétől függően a szükségletei a többi fajtától eltérőek lehetnek.
Fedezze fel termékeinket!