Kutyák és macskák összeszoktatása
Kutyák és macskák összeszoktatása
Kutyák és macskák összeszoktatása

Kutyák és macskák összeszoktatása
Hogy működik a kutya-macska barátság?


Kérdezz-felelek: Az első találkozás

A kutyák és macskák alapvetően nem a legjobb barátok. Amit a kutya barátságos gesztusnak szán, a cica számára durva támadásnak tűnhet. Mindketten ragadozók, de ugyanúgy gyorsan zsákmánnyá is válhatnak, az ösztöneik széles spektruma pedig csak növeli a bizalmatlanságot egymás közt. A kutya ösztöne, hogy kergessen és elkapjon minden szeme előtt elsuhanó élőlényt, szintén nem segíti a helyzetet. Ennek ellenére a kutyák és macskák le tudják győzni nézeteltéréseiket és életre szóló barátságokat is köthetnek a gazdik nagy örömére (érdemes megnézni az erről szóló temérdek YouTube videót). Türelemmel és néhány hasznos tippel a tarsolyában Ön is könnyen elérheti, hogy kutyája és macskája összebarátkozzanak.

Mik az ideális körülmények a kutya-macska barátság kialakulásához?

A legjobb kiindulási helyzet az, ha nagyjából egyszerre érkezik a családba a kismacska és a kutyakölyök is. Kutyáknál az első 12 hét, cicáknál az első 9 hét az az időszak, amikor a legintenzívebben fejlődnek a társasági szokásaik. Ha ebben a periódusban találkoznak más állatfajtákkal, könnyen elfogadják és az életük természetes részeként tekintenek rá a továbbiakban is.

Mi jelenthet nagyobb kihívást?

Ha az állatok felnőttkorukban találkoznak, mindkettejükből előtörhetnek a területvédő ösztönök és korábbi tapasztalataik. Attól függetlenül azonban, hogy melyikük érkezett először a családba, idővel így is megszokhatják és elfogadhatják egymás társaságát.

Fel tudom készíteni a kedvenceimet az első találkozásra?

Jó ötlet az első találkozás előtt szagmintát vinni a két állatnak egymásról. Ez lehet takaró, játék vagy akár egy etetőtál is. Ideális esetben érdemes pár napig egymás melletti, csukott ajtóval elválasztott szobákban tartani őket. Az ajtó alatt szimatolva megérzik majd egymás szagát, és így stresszmentesen, nyugodt körülmények között szokhatnak hozzá az új társasághoz. Következő lépésként engedje be a szobába kutyáját, de egy biztonsági ráccsal (babarács, lépcsőrács) kerítse el a cicától. Engedje, hogy macskája felmásszon a bútorok vagy a kaparófa tetejére, így kutyája sem érheti el, és biztonságos távolságból figyelhetik egymást. Először csak pár percig hagyja őket randizni, majd fokozatosan egyre tovább engedheti az ismerkedést. Fontos azonban, hogy mindig tartsa rajtuk a szemét, mert a cicák gyakran átugorhatnak a rácson, a kutyák pedig fel is dönthetik azt!

Kutyák és macskák összeszoktatása

Mi a teendő az első találkozás napján?

Vigye el sétálni a kutyáját, fárassza le jó alaposan, majd miután hazaértek, etesse meg őt és macskáját is. Jóllakottan, egy kiadós testmozgás után nagyobb eséllyel lesznek kiegyensúlyozottak a nagy találkozáskor.


A találkozás pillanata

Az első alkalommal kutyáját tartsa pórázon és folyamatosan figyelje testbeszédét, mozdulatait. Beszéljen mindkettejükhöz higgadtan, dicsérje és nyugtassa őket.


Mi a teendő, ha a kutya agresszíven viselkedik a macskával való találkozáskor?

Ha kutyája agressziót mutat, azonnal terelje el a figyelmét. Szólítsa a nevén, utasítsa, hogy üljön le, majd adjon neki jutalomfalatot. Folytassa ezt egészen addig, amíg nyugodtan nem fordul cicája felé, akkor jutalmazza meg újra. (Előfordul, hogy több napig is ismételnie kell a bemutatást és az ezzel járó folyamatot.)

Hogyan készítsem fel a macskámat az első találkozásra?

Minél jobban hagyja, hogy a kutyája tolakodón sertepertéljen macskája körül, a cica annál zaklatottabb lesz, ami agresszív reakciót válthat ki belőle. Azzal segítheti a macska nyugalmának megőrzését, ha arra tanítja kutyáját, hogy nagyobb teret engedjen neki.

A találkozás helyszínének előkészítésekor a macska igényeihez igazodjon elsősorban. Hagyjon egérutat számára arra az esetre, ha menekülni próbál, és legyen a helyiségben egy magas pont, ahonnan megfigyelheti a kutyát, mielőtt közelebb merészkedik. Így cicája kicsit úgy érezheti, hogy ő irányít, és kisebb eséllyel jön elő az úgynevezett ’üss vagy fuss’ reakció is. Ha kutyáját akkor hozza be a szobába, amikor a macska is a földön van, könnyen bepánikolhat és elfuthat, ami a kutyából előhozhatja a vadászösztönöket és zsákmánynak vagy játéknak gondolhatja. Soha ne vegye ölbe macskáját, amikor találkozik a kutyával, mert ha pánikba esik és úgy érzi, nem tud kiszabadulni, azonnal karmolni kezd. Engedje, hogy a cica uralhassa a helyzetet. Lehet, hogy eleinte még morog és fúj, de hagyja, hogy a maguk tempójában alkalmazkodjanak egymáshoz. Jó jel, ha a bemutatás után a cica nem fut el, a köztük lévő kommunikáció idővel egyre könnyebbé válik majd.

Mit tegyek, ha a macskám agresszíven viselkedik a kutyával való találkozáskor?

Lehet, hogy macskája mozdulatlanná merevedik vagy fújni kezd, de az is előfordulhat, hogy azonnal menekülési útvonalat keres. Ne erőltessen semmit, engedje, hogy a cica úgy viselkedjen, ahogy szeretne, és mindenképpen hagyja, ha menekülni akar. Csökkentheti a macskánál fellépő stresszt, ha megakadályozza, hogy a kutya hirtelen mozdulatokat tegyen.

Macskája lépésről lépésre közelebb merészkedik majd, és megszagolja a kutyát. Amint rájön, hogy nem jelent veszélyt számára, lassan megnyugszik. Ne büntesse azért sem, ha mancsával rápaskol a kutya orrára – ez csak egy módja annak, hogy megnyugtassa magát arról, hogy nem fenyegeti őt semmi.

Higgye el, hogy a kutyák és a macskák tényleg jól kijöhetnek egymással, sőt, életre szóló barátságokat is köthetnek. Elsősorban ugyanis nem az ösztöneik, hanem tapasztalataik formálják leginkább a viselkedésüket.

Kutyák és macskák összeszoktatása

Válasszon kistestű kutyáknak fejlesztett eledelt!

Az Ön kutyája egyedi és különleges társ, tele kíváncsisággal, vidámsággal és energiával. Testalkatától és természetétől függően a szükségletei a többi fajtától eltérőek lehetnek.
Fedezze fel termékeinket!