Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
vörös kölyökcica kölyök labradorral alszik

Hogy működik a kutya-macska barátság?

5 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

Kérdezz-felelek: Az első találkozás

A kutyák és macskák alapvetően nem a legjobb barátok. Amit a kutya barátságos gesztusnak szán, a cica számára durva támadásnak tűnhet. Mindketten ragadozók, de ugyanúgy gyorsan zsákmánnyá is válhatnak, az ösztöneik széles spektruma pedig csak növeli a bizalmatlanságot egymás közt. A kutya ösztöne, hogy kergessen és elkapjon minden szeme előtt elsuhanó élőlényt, szintén nem segíti a helyzetet. Ennek ellenére a kutyák és macskák le tudják győzni nézeteltéréseiket és életre szóló barátságokat is köthetnek a gazdik nagy örömére (érdemes megnézni az erről szóló temérdek YouTube videót). Türelemmel és néhány hasznos tippel a tarsolyodban Te is könnyen elérheted, hogy kutyád és macskád összebarátkozzanak.

Mik az ideális körülmények a kutya-macska barátság kialakulásához?

A legjobb kiindulási helyzet az, ha nagyjából egyszerre érkezik a családba a kismacska és a kutyakölyök is. Kutyáknál az első 12 hét, cicáknál az első 9 hét az az időszak, amikor a legintenzívebben fejlődnek a társasági szokásaik. Ha ebben a periódusban találkoznak más állatfajtákkal, könnyen elfogadják és az életük természetes részeként tekintenek rá a továbbiakban is.

Mi jelenthet nagyobb kihívást?

Ha az állatok felnőttkorukban találkoznak, mindkettejükből előtörhetnek a területvédő ösztönök és korábbi tapasztalataik. Attól függetlenül azonban, hogy melyikük érkezett először a családba, idővel így is megszokhatják és elfogadhatják egymás társaságát.

Fel tudom készíteni a kedvenceimet az első találkozásra?

Jó ötlet az első találkozás előtt szagmintát vinni a két állatnak egymásról. Ez lehet takaró, játék vagy akár egy etetőtál is. Ideális esetben érdemes pár napig egymás melletti, csukott ajtóval elválasztott szobákban tartani őket. Az ajtó alatt szimatolva megérzik majd egymás szagát, és így stresszmentesen, nyugodt körülmények között szokhatnak hozzá az új társasághoz. Következő lépésként engedd be a szobába kutyádat, de egy biztonsági ráccsal (babarács, lépcsőrács) kerítsd el a cicától. Engedd, hogy macskád felmásszon a bútorok vagy a kaparófa tetejére, így kutyád sem érheti el, és biztonságos távolságból figyelhetik egymást. Először csak pár percig hagyd őket randizni, majd fokozatosan egyre tovább engedheted az ismerkedést. Fontos azonban, hogy mindig tartsd rajtuk a szemed, mert a cicák gyakran átugorhatnak a rácson, a kutyák pedig fel is dönthetik azt!

Mi a teendő az első találkozás napján?

Vidd el sétálni a kutyádat, fáraszd le jó alaposan, majd miután hazaértek, etesd meg őt és macskádat is. Jóllakottan, egy kiadós testmozgás után nagyobb eséllyel lesznek kiegyensúlyozottak a nagy találkozáskor.

A találkozás pillanata

Az első alkalommal kutyádat tartsd pórázon és folyamatosan figyeld testbeszédét, mozdulatait! Beszélj mindkettejükhöz higgadtan, dicsérd és nyugtasd őket!

Mi a teendő, ha a kutya agresszíven viselkedik a macskával való találkozáskor?

Ha kutyád agressziót mutat, azonnal tereld el a figyelmét! Szólítsd a nevén, utasítsd, hogy üljön le, majd adj neki jutalomfalatot! Folytasd ezt egészen addig, amíg nyugodtan nem fordul cicád felé, akkor jutalmazd meg újra! (Előfordul, hogy több napig is ismételned kell a bemutatást és az ezzel járó folyamatot.)

Hogyan készítsem fel a macskámat az első találkozásra?

Minél jobban hagyod, hogy a kutyád tolakodón sertepertéljen macskád körül, a cica annál zaklatottabb lesz, ami agresszív reakciót válthat ki belőle. Azzal segítheted a macska nyugalmának megőrzését, ha arra tanítod kutyádat, hogy nagyobb teret engedjen neki.

A találkozás helyszínének előkészítésekor a macska igényeihez igazodjon elsősorban. Hagyj egérutat számára arra az esetre, ha menekülni próbál, és legyen a helyiségben egy magas pont, ahonnan megfigyelheti a kutyát, mielőtt közelebb merészkedik. Így cicád kicsit úgy érezheti, hogy ő irányít, és kisebb eséllyel jön elő az úgynevezett ’üss vagy fuss’ reakció is. Ha kutyádat akkor hozod be a szobába, amikor a macska is a földön van, könnyen bepánikolhat és elfuthat, ami a kutyából előhozhatja a vadászösztönöket és zsákmánynak vagy játéknak gondolhatja. Soha ne vedd ölbe macskádat, amikor találkozik a kutyával, mert ha pánikba esik és úgy érzi, nem tud kiszabadulni, azonnal karmolni kezd. Engedd, hogy a cica uralhassa a helyzetet! Lehet, hogy eleinte még morog és fúj, de hagyd, hogy a maguk tempójában alkalmazkodjanak egymáshoz. Jó jel, ha a bemutatás után a cica nem fut el, a köztük lévő kommunikáció idővel egyre könnyebbé válik majd.

Mit tegyek, ha a macskám agresszíven viselkedik a kutyával való találkozáskor?

Lehet, hogy macskád mozdulatlanná merevedik vagy fújni kezd, de az is előfordulhat, hogy azonnal menekülési útvonalat keres. Ne erőltess semmit, engedd, hogy a cica úgy viselkedjen, ahogy szeretne, és mindenképpen hagyd, ha menekülni akar. Csökkentheted a macskánál fellépő stresszt, ha megakadályozod, hogy a kutya hirtelen mozdulatokat tegyen.

Macskád lépésről lépésre közelebb merészkedik majd, és megszagolja a kutyát. Amint rájön, hogy nem jelent veszélyt számára, lassan megnyugszik. Ne büntesd azért sem, ha mancsával rápaskol a kutya orrára – ez csak egy módja annak, hogy megnyugtassa magát arról, hogy nem fenyegeti őt semmi.

Hidd el, hogy a kutyák és a macskák tényleg jól kijöhetnek egymással, sőt, életre szóló barátságokat is köthetnek. Elsősorban ugyanis nem az ösztöneik, hanem tapasztalataik formálják leginkább a viselkedésüket.

Kapcsolódó cikkek:

Purina ONE
3 perc olvasási idő

A macskatanítás alapjai

5 perc olvasási idő

Kutyák összeszoktatása

1 perc olvasási idő

Örökbefogadás

2 perc olvasási idő

Örökbefogadás - felnőtt cicával nehezebb?