A macskák vemhessége

A macskák vemhessége
Ginger cat in basket next to owner
Ginger cat in basket next to owner
Ginger cat in basket next to owner

Akárcsak az embereknél, a macskák életében is vannak különösen termékeny időszakok, amikor kölyköket foganhatnak – ezt nevezik tüzelésnek. A macskák akár háromhetenként is tüzelhetnek, így aztán rengeteg lehetőségük van a megtermékenyülésre.

Ha Ön nem vágyik egy alom kölyökmacska formájában érkező meglepetésre, javasoljuk, hogy még az első tüzelés előtt ivartalaníttassa nőstény macskáját, mert ezt követően már nagyon könnyen megtermékenyülhet. Egy alom kölyök felnevelése az anyamacska számára megerőltető lehet, Önnek pedig drága mulatság, ezért azt ajánljuk, hogy ha lehet, hagyja a macskatenyésztést a profikra.

A macskák vemhessége általában 63–67 napig tarthat, de a pontos időtartamot sokszor nehéz megállapítani. A vemhesség ideje akár 61 és 72 nap között is váltakozhat.

A macskán sok esetben csak néhány hét után kezdenek mutatkozni a vemhesség fizikai tünetei. Ha Ön arra gyanakszik, hogy a macskája vemhes, vigye el állatorvoshoz, hogy megbizonyosodjon az igazságról.

Két-három hét után már többféle testi tünet is észlelhető a vemhes állaton, így a vemhességet Ön akár maga is felismerheti.