​Kölyökmacska

Gondoskodjon kedvence nagyszerű életkezdéséről


Kedvence élethosszig tartó egészsége és boldogsága a hazatéréstől kezdve Önön is nagyban múlik. A PURINA® PRO PLAN® az út minden egyes lépését támogatja: teljes körű ápolási szaktanácsadással és kedvence változó tápanyagigényének megfelelő, tudományosan kidolgozott eledelekkel.

 

0-3 hónapos kor: az anyával együtt töltött idő

A születés utáni első hónapok nagyon sokat számítanak a kölyökmacska szellemi és érzelmi fejlődésében. Az állatorvosok szerint a kölyökmacskáknak a születés után legalább nyolc hetet együtt kell tölteniük a testvéreikkel, és közben tanulniuk kell az anyjuktól.

A kölyökmacska speciális táplálkozási igényei

A macskáknak nagyon eltérőek a tápanyagigényei az egymást követő életszakaszokban. A PURINA® PRO PLAN® JUNIOR gondosan válogatott tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogatják a kölyökmacska egészséges növekedését és erős természetes védekezőképességét. A formula a következőket tartalmazza:

 • sok fehérje az egészséges növekedésért;
 • kolosztrum (az anya előteje), amely gazdag az antitestekben és támogatja az erős immunrendszert;
 • OPTISTART® tápanyagkeverék, amely igazoltan támogatja a kölyökmacskák bélrendszerének egészségét és csökkenti a gyomorpanaszokat.

A kölyökmacskákat külön rá kell nevelni a szobatisztaságra?

A kölyökkutyákkal ellentétben a kölyökmacskákat általában nem kell külön szobatisztaságra nevelni, ezt ugyanis 3-4 hetes korban eltanulják az anyjuktól.

Ne felejtse el:

Keresse fel a helyi állatorvost, és egyeztesse vele a kölyökmacskának beadandó oltásokat.

3-6 hónapos kor: találkozás az új családdal

Kölyökmacskája most már készen áll, hogy az Ön családja tagjává váljon, és megismerkedjen új otthonával.  Előtte azonban készítse fel otthonát a kölyökmacska érkezésére. A kölyökmacska csupa kíváncsiság és imád felfedezni, ezért teremtsen teljesen biztonságos környezetet.

 

 

Az új kölyökmacska érkezése

A kölyökmacskáknak hatalmas élményt jelent az új otthon megismerése. Érdemes ezért az érkezés után megmutatni nekik a kosarukat, játékukat, eledelüket, vizüket és alomtálcájukat, majd elég időt hagyni nekik, hogy megnyugodhassanak.

Érdemes ivartalanítani a kölyökmacskát?

A macskák öt és kilenc hónapos koruk között válnak ivaréretté, ezért még ezelőtt érdemes egyeztetni az állatorvossal az ivartalanítást (vagy sterilizálást). Az ivartalanítás állatorvosi rutineljárás, megakadályozza a nem kívánt vemhességet és a macskák ivarérettségét kísérő viselkedésbéli változásokat (pl. fokozott agressziót).

Ne felejtse el:

Egyeztessen állatorvosával a kölyökmacska mikrochipjéről.

6-9 hónapos kor: gyors növekedés

A kölyökmacska ilyenkorra már majdnem ivarérett. Noha a kölyökmacskák ebben a korban már majdnem úgy néznek ki, mint felnőtt társaik, az egészséges fejlődéshez továbbra is a kölyökmacskáknak speciálisan összeállított eledelre van szükségük.

Támogassa kölyökmacskája egészségét probiotikummal

Az emberhez hasonlóan a macskákra is jótékony hatása van az élő baktériumokból álló probiotikus kiegészítőknek, mint például a PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline FortiFlora®eledelnek.

A kölyökmacska rendes eledelére szórható FortiFlora® segít egyensúlyban tartani a belek mikroflóráját, és elősegíti a belek egészséges működését és a megfelelő székletet. Ezen túlmenően az immunrendszert is erősíti.

Hogyan akadályozhatom meg a bolhásodást?

Önnek és kölyökmacskájának számos különböző élősködő okozhat kellemetlenséget. Kérjen felvilágosítást állatorvosától a kullancsokkal, bolhákkal és más élősködőkkel szembeni egyszerűbb védekezési lehetőségekről.

Ne felejtse el:

Tegye rendszeressé a tisztálkodást kölyökmacskája számára.

9-12 hónapos kor: átlépés a felnőttkorba

Élete első tizenkét hónapjában a kölyökmacska születéskori méretének akár negyvenszeresére is megnőhet. Ennek a növekedési időszaknak a vége felé olyan eledelre kell átállni, amelyet kifejezetten a felnőtt macskák igényeinek alakítottak ki.

Találja meg a megfelelő eledelt macskája felnőttkorában is

Macskája hosszú távú jóllétről leginkább a neki adott táplálékkal gondoskodhat. A PURINA® PRO PLAN® állatorvosai és tudósai munkájának eredményeként jött létre a macskák különböző életszakaszainak igényeire optimalizált eledelcsalád. Macskája megfelelő eledelét egyeztesse állatorvosával – vagy fedezze fel a felnőtt macskáknak szóló eledelcsaládot itt.

Kölyökkutya

Gondoskodjon kedvence nagyszerű életkezdéséről


A születés utáni első évben nagyban az Ön döntésein múlik kölyökkutyája későbbi egészsége és boldogsága. A PURINA® PRO PLAN® az út minden egyes lépését támogatja: teljes körű ápolási szaktanácsadással és kedvence változó tápanyagigényének megfelelő, tudományos igényességgel kidolgozott eledelekkel.

 

0-3 hónapos kor: az anyával és Önnel együtt töltött idő

Az állatorvosok és tenyésztők szerint a kölyökkutyákat 8-12 hetes koruk előtt nem szabad elválasztani az anyjuktól és alomtársaiktól. A családban, tanulással és ismerkedéssel töltött idő döntő fontosságú kölyökkutyája hosszú távú mentális és érzelmi egészsége szempontjából.

A kölyökkutya érkezése előtti heteket érdemes felkészüléssel, valamint a táplálkozás és a mindennapok többi lényeges elemének végiggondolásával tölteni.

Fontos tudnivalók

Kutyája táplálkozási igényei az életszakaszokkal együtt változnak. A kölyökkutyának háromszor annyi kalóriát és sokkal több fehérjét, vitamint és ásványi anyagot kell kapnia kilogrammonként, mint a felnőtt kutyának.

A PURINA® PRO PLAN® eledelcsalád három tagja kifejezetten a különböző kölyökkutyák egyedi igényeire kínál megoldást:

PURINA® PRO PLAN Puppy with OPTISTART minden szempontból támogatja az egészséget és az erős, természetes védekezőképességet.
PURINA® PRO PLAN Puppy with OPTIDIGEST kifejezetten az érzékeny emésztésű kölyökkutyáknak.
PURINA® PRO PLAN Puppy with OPTIDERMA az érzékeny bőrű kölyökkutyáknak.

Ne feledje:

Egyeztesse állatorvosával a kölyökkutyájának adandó oltásokat.

3 hónapos kor: hazaérkezés

A kölyökkutyát kimeríti az anya és a testvérei elhagyása és az új környezet megismerése. Pihenésüket segíti, ha biztonságot nyújtó, külön hellyel várják őket. Az ilyen stressz bélbántalmakat is okozhat (vírusos vagy bakteriális eredetű), és megterhelheti a kölyökkutya immunrendszerét. Ezért is fontos a megfelelő táplálék.

Az Ön lehetőségei

• Adjon kölyökkutyájának naponta háromszor vagy négyszer abból az eledelből, amelyet elválasztáskor is kapott.
• Ébredés, illetve etetés után egyből, valamint óránként vigye a szabadba, hogy elvégezhesse a dolgát.
• Mutassa be az Ön családjának, és szoktassa hozzá a simogatáshoz és felemeléshez. Ezzel megnyugtathatja, és megelőzheti az állatorvosi vizit miatti idegességet.

Állatorvosával egyeztesse a következőket

• Féreghajtás
• Szükséges oltások
• Élősködők (bolha, kullancs stb.) kezelése

Fontos tudni

A kölyökkutya természetes védekezőképessége öt hónapos korban még nem teljesen fejlett. A PURINA® PRO PLAN® OPTISTART® kolosztrummal (az anya előtejével) hidalja át ezt az immunitásbéli hiányosságot, így segít erősíteni a kölyökkutya természetes védekezőképességét.

Most lesz először kölyökkutyája?

Jegyezze meg:

Már az elejétől szoktassa hozzá kutyáját a kezeléshez, és így a későbbi tisztálkodás, fürdetés és állatorvosi vizit sokkal nyugodtabb lesz.

 

 

Négy hónapos kor: gyors növekedés

Kölyökkutyája napról napra aktívabb és kíváncsibb lesz, szemével, mancsával, orrával és szájával igyekszik mindent felfedezni, ami csak elé kerül. Eközben állandó fogak nőnek a tejfogai helyére is.

Mit tehet Ön?

• Kölyökkutyája természetes rágcsálási vágyát teljesítse tönkretehetetlen, ártalmatlan játékokkal.
• Ne engedje, hogy hozzáférhessen kisebb tárgyakhoz és elektromos kábelekhez.
• Ismertesse meg kölyökkutyáját más (de beoltott) kutyákkal.
• 14-16 hetes korban vigye kölyökkutya-iskolába.
• 14-16 hetes korban érdemes elkezdeni a kutyaiskolai idomítást, hiszen ez az életkor a kölyökkutya kritikus tanulási időszaka.

Egyeztesse állatorvosával a következőket

• Ideális testalkat: a kölyökkutya ne legyen se sovány, se túlsúlyos.
• Csont-, ízület- és fogfejlődés.
• A nagytestű kutyák termetének átfogó ellenőrzése különösen fontos ebben az életszakaszban.

Fontos tudnivaló

Az emberhez hasonlóan a kutya egészségének is jót tesznek az élő baktériumtörzsekkel készített probiotikus táplálékkiegészítők, mint például a PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Canine FortiFlora®.

A kutya rendes eledelére szórt FortiFlora® javítja a bélmikroflóra egyensúlyát, amely elősegíti a bélrendszer egészségét, a székletminőséget, valamint az erős immunrendszert is.

Ne feledje:

Rendszeresen mossa meg kölyökkutyája fogát, hogy megelőzze a fogkőképződést.

Öt hónapos kor: a kínos időszak

Kölyökkutyája gyorsan növekszik ebben a korban, ezért oda kell figyelni az esetleges csont- és ízületkárosodásra (különösen a nagytestű kutyáknál). Emellett megnő a kölyökkutya étvágya is, ami túlsúlyveszélyt jelent. Fogai fájdalmas növekedése miatt pedig romolhat a hangulata és ínyvérzés léphet fel.

Amit Ön tehet

 • Etetés után várjon tizenöt percet, és tegye el az etetőtálkát, ne hagyja elöl egész nap.
 • Ha kölyökkutyájának fáj a foga, adjon neki új rágójátékot.
 • Szoktassa rá, hogy engedelmeskedjen az Ön parancsainak, szavainak és mozdulatainak.
 • Jutalmazzon idomítás közben. A kölyökkutyaeledel tápszemcséi tökéletesek erre a célra, de ne etesse túl kedvencét.

Egyeztesse állatorvosával a következőket

 • Ideális testalkat: ne legyen se sovány, se túlsúlyos.
 • Csont-, ízület- és fogfejlődés.
 • Féreghajtás.
 • Életkor és igények szerinti oltások.
 • Élősködőirtás (bolha, kullancs stb.)

Hat hónapos kor: az öntudatra ébredés kora

Ilyenkor válnak kölyökkutyája személyiségjegyei először láthatóvá. Ebben a korban minden korábbinál nagyobb az energiája és mindig játszani akar. Emésztőrendszere már majdnem teljesen fejlett.

Mit tehet Ön?

 • Határozzon meg világos, otthoni szabályokat kölyökkutyájának.
 • Növelje az eledel adagjait és csökkentse az étkezések számát naponta kettőre vagy háromra.
 • Növelje a közös játékidőt és adjon neki újabb játékokat.

Egyeztesse állatorvosával a következőket

 • Ideális testalkat: ne legyen se sovány, se túlsúlyos.
 • Csont-, ízület- és fogfejlődés.

Hét hónapos kor: új megjelenés

Egyes fajtáknál kialakul a kölyökkutya felnőttkori bundája, amely más, mint a kölyökkori szőrzet. Szinte az összes felnőtt foga kinőtt már. A nőstény kölyökkutyánál (termetfüggően) elkezdődhet a tüzelés is.

Mit tehet Ön?

 • Előzze meg a fogkőképződést rendszeres kutyafogkefés fogmosással.
 • Ne kefélje túl gyakran a bundáját, mert megsértheti a bőrt.
 • Ragaszkodjon a rendszeres napi testmozgáshoz, akkor is, ha Ön éppen elfoglalt.
 • Szabadtéri játék után ellenőrizze, nem ragadtak-e kisebb növényi tüskék vagy tövisek a kölyökkutya bundájába.
 • Ellenőrizzen más, ingerlő hatású anyagokat is, különösen a fül környezetében és a mancsok ujjai között.

Nyolc hónapos kor: fiatal felnőttkor

Bár megjelenésében már teljesen felnőtt, ilyen idősen még mindig kölyökkutya.
A kistestű fajták ennyi idős korban már ivarérettek. A közepes és nagytestű fajták ennyi idősen viszont még nem teljesen felnőtt megjelenésűek.

Mit tehet Ön?

Ha kölyökkutyája nőstény, és a tüzelés első jeleit mutatja, akkor – a korai vemhesség megelőzése érdekében – tartsa távol a hímektől.

Egyeztesse állatorvosával a következőket:

 • Ideális testalkat: a kölyökkutya ne legyen se sovány, se túlsúlyos.
 • Csont-, ízület- és fogfejlődés.

Kilenc hónapos kor: a felnőttkor ideje

Kölyökkutyája egyre jobban hasonlít a felnőttekre, de még mindig annyi energiája van, mint egy kölyöknek, és vágyik az ölelésre. Ebben az átmeneti időszakban különösen oda kell figyelni a táplálkozásra.

Ne feledje:

Kutyája hosszú távú jóllétére kevés dolognak van akkora hatása, mint a táplálkozásnak. A PURINA® PRO PLAN® állatorvosai és tudósai a különböző igényeknek megfelelően optimalizált eledelcsaládot fejlesztettek ki. Kérje ki állatorvosa tanácsát a kutyájának megfelelő eledellel kapcsolatban, vagy ismerje meg a felnőtt kutyáknak kidolgozott eledelcsaládunkat itt.

Mit tehet Ön?

 • Folytassa kölyökkutyája idomítását az ön parancsainak való engedelmességre. 
 • Gondoskodjon arról, hogy otthon világos szabályok és kialakult szokások legyenek.

Állatorvosával egyeztesse a következőket:

 • Ideális testalkat: a kölyökkutya ne legyen se sovány, se túlsúlyos.
 • Csont-, ízület- és fogfejlődés.

Tíz hónapos kor: lassuló növekedés

Bár a kölyökkutya ilyenkorra eléri a legnagyobb testméretét, immunrendszere még nem teljesen érett. Ezért is van szüksége az Ön odafigyelésére.

Mit tehet Ön?

 • Rendszeresen ellenőrizze a fejlődését.
 • Továbbra is csak kölyökkutyáknak készített eledellel etesse.
 • A kölyökkutyának továbbra is ingerekre van szüksége, ezért folytassák a közös felfedezést.

Egyeztesse állatorvosával a következőket:

 • Ideális testalkat: a kölyökkutya ne legyen se sovány, se túlsúlyos.
 • Csont-, ízület- és fogfejlődés.

Tizenegy hónapos kor: az építkezés nem marad abba

Kölyökkutyája nem áll le a növekedésben, és termete ellenére még nem teljesen felnőtt. Fejlődésében továbbra is nagy szüksége van Önre.

Mit tehet Ön?

 • Legalább a tizenkettedik hónapig etesse kifejezetten kölyökkutyáknak szánt termékekkel.
 • Építse tovább kapcsolatukat következetes szabályokkal és világos parancsokkal. Kölyökkutyája akkor is tanul Öntől, ha Ön nem is tanítja tudatosan.
 • Autóztassa meg vagy buszozzanak, villamosozzanak, metrózzanak együtt – az állatokra vonatkozó szabályok betartásával.

12 hónapos kor: Boldog születésnapot!

Kölyökkutyája betöltötte élete első csodálatos évét ezen a világon! Ha kis- vagy közepes testű fajta, akkor mostanra már felnőtt és Ön már változtathat az étrendjén. Ha nagytestű fajta, akkor egészen 24 hónapos koráig kölyökkutya marad.

Mit tehet Ön?

 • Figyeljen a kölyökkutya étvágyának vagy székletállagának minden változására.
 • Hagyatkozzon ösztöneire, ha kölyökkutyája bármilyen változást mutat, hiszen Ön ismeri őt és magatartását. Figyelje gondosan. Fordítson különös figyelmet étvágyára és székletállagára. Az állatorvosához kérdésekkel felkészülten menjen.

Egyeztesse állatorvosával a következőket

 • Ideális testalkat: a kölyökkutya ne legyen se sovány, se túlsúlyos. Gondoskodjon arról, hogy kis-, közepes és nagytestű kutyaként egyaránt megfelelő termete legyen.
 • Csont-, ízület- és fogfejlődés. A fogak növekedése felnőttkorban sem áll meg.

FEDEZZE FEL A TERMÉKCSALÁDOT

Táplálkozástudományi szakembereink megfelelő állateledeleket dolgoztak ki a macskák és kutyák minden életszakaszára. Ismerje meg a teljes termékcsaládot, és fedezze fel, hogyan segítheti az optimalizált táplálkozás kedvence hosszú távú egészségét és jóllétét. CTA: Találja meg kedvence eledelét