A B C D E F G H I K L M N O P R S T V Z

A

Atletikus kutya
A nagytestű, atletikus kutyáknak nagyobb a kalóriaigényük, mert még mozgás nélkül is több energiát égetnek el. Az atletikus kutyafajtáknak "kúp alakú" teste, hosszú, erőteljes végtagjai és sovány, izmos testfelépítése van. Jellemzően vékony a hasuk és széles a mellkasuk. Atletikus kutyafajta például az agár, a labrador retriever vagy a dalmata.​
Antioxidáns
Ez a molekula megakadályozza a káros oxidációt, amely az állatokban gyulladást idézhet elő. Az erős immunvédelmet támogató számos PURINA® PRO PLAN® eledelek kulcsfontosságú összetevője. Az E-vitamin erős antioxidáns.
Anyagcsere
Azok a folyamatok a szervezetben, amelyek energiává és növekedéssé alakítják át a táplálékot.
Aminosavak
A fehérjék építőelemei, 22 fehérjealkotó aminosav ismert. A nem esszenciális aminosavakat az állatok önmaguk is elő tudják állítani, az esszenciális aminosavakat viszont az étrenddel kell bevinniük. A macskáknak tizenkét különböző esszenciális aminosavra van szükségük, míg a kutyáknak csak tizenegyre.

B

Biológiai hasznosulás​
Az állateledelek esetében a biológiai hasznosulás a felszívódó tápanyagok közül a szervezet számára hasznosítható tápanyagok arányát jelenti.
Borsórost
Az egészséges emésztés és bélrendszer számára elengedhetetlen összetevő. Macskák esetében a rost visszaszorítja a szőrcsomó kialakulását. Számos PURINA® PRO PLAN® kutya- és macskaeledel kulcsösszetevője.
Bélflóra
Az állatok bélrendszerének baktériumokból, gombákból és élesztőgombákból álló egészséges organizmusai. A bélflóra támogatja az egészséges emésztést, immunrendszert, valamint a vitaminok és ásványi anyagok szintézisét.

K

Kalória
Energiaegység. Az állatok az eledellel és az innivalóval viszik be. A testmozgás és a ​szervezet működése során hasznosul. A többletkalóriát a szervezet testzsír formájában raktározza.
Kondíció
A háziállat egészségi állapota vagy olyan tünetegyüttes, amely alapján diagnózis állítható fel. Idősebb háziállatnál pl. ízületi gyulladásra lehet következtetni a merev ízületekből.
Közepes testű kutya
Felnőttkorban 10 és 25 kg közötti testtömegű kutya.
Kalcium-oxalát
A kalcium-oxalát a macskák vizelését fájdalmassá tévő húgyúti kövek és kristályok alkotóeleme. A PURINA® PRO PLAN® eledelek speciális formulája megnehezíti a kalcium-oxalát és a struvitkövek vagy -kristályok képződését.
Kistestű/mini kutya
Felnőtt korban 10 kg-nál kisebb testtömegű kutya.
Kolosztrum
Az anya előtejében megtalálható speciális tápanyag. Magas antitesttartalma támogatja az erős immunrendszert.

S

Szénhidrátok
Nagy táplálékcsoport, amelybe beletartoznak a cukrok, a keményítő és a cellulóz. A szénhidrátok a vízével azonos arányban (2:1) tartalmaznak hidrogént és oxigént, és a szervezet jellemzően energiává bontja le őket.​
Szőrlabda
Macskáknál a szőrzet nyalogatása közben, a gyomorban keletkezik a szőrcsomó. Kezelés hiányában akár az emésztőcsatornát is elzárhatja.
Sterilizált
A reprodukció megszüntetése érdekében macskákon végrehajtott eljárás. A sterilizált macskáknak egyedi táplálkozási igényei vannak.
Származékok
Az állati eredetű nyersanyagok (pl. csirke, marha, bárány) a fehérje, esszenciális zsírsavak, vas és a B-vitaminok jó általános forrásai. A "hús és állati származékok" jogi fordulat az állateledelek címkéjén szerepel és minden állati eredetű összetevőre utal. Ezek az összetevők jogszerűen olyan állatokból származhatnak, amelyeket állatorvosilag vizsgáltak és emberi fogyasztásra alkalmasnak találtak – ezek a követelmények gyakran még szigorúbbak, mint az emberi fogyasztást kiszolgáló élelmiszeriparban alkalmazandók.

C

Cikória​
A hasznos bélbaktériumok növekedését serkentő természetes prebiotikum. Támogatja az egészséges emésztést és segít megakadályozni a szőrcsomók kialakulását.​

N

Nyersrost
Az állateledelben található emészthetetlen rost mértéke. Laboratóriumban határozzák meg. Az egészséges emésztést támogató, de csekély tápértékű rost mennyiségét jelöli.
Nagy / XL kutya
Felnőttkorban 25 kg-nál nehezebb kutya.
Nutrisavour
A PURINA® PRO PLAN® által kivételes tápanyagokból és ízletes összetevőkből összeállított eledelkombinációja, amelyet macskája imádni fog.
Nyershamu
​Az állateledel ásványi tápanyagának mértéke, a csomagoláson látható tájékoztató tartalmazza. A nyershamu az, ami az eledel elégetése után visszamarad. Ez az eledel ásványianyag-tartalma.

D

Dehidratáltság
A háziállatok folyadékmegvonásos állapota. A dehidráltság számos egészségügyi, különösen bőrt érintő problémát okozhat.

Z

Zsír
Ez a tápanyagcsoport több energiát nyújt, mint a szénhidrátok és a fehérjék. A zsírok elengedhetetlenek a háziállatok egészségéhez. Az étrend zsírtartalma akkor jelent gondot, ha az állat túl sokat fogyaszt belőle jutalomfalat és maradék formájában.

E

Esszenciális zsírsavak
Az állatok egészséges étrendjéhez elengedhetetlenek az esszenciális zsírsavak. Számos PURINA® PRO PLAN® eledel tartalmaz zsírsavakat, amelyek az egészséges szőrzettől kezdve az agyműködésig számos funkciót támogatnak.
Emésztőrendszeri
Utalás az állati gyomorra és bélre. Az egészséges étrend alapvető fontosságú az egészséges emésztéshez.
Elhízás
A felesleges testzsír árt háziállata egészségének, jóllétének és életminőségének. Az elhízás a cukorbetegségtől a szívproblémákig számos kóros állapotot előidézhet. Elhízás esetén kérjen iránymutatást állatorvosától.

V

vemhes
A várandósság elnevezése állatoknál. Macskáknál a vemhesség nagyjából 64-67 napos, kutyáknál 58-68 napos.

G

Glükóz
Az állatok vérében keringő egyszerű cukor. Alapvető fontosságú az energia szempontjából.
Glutén
Számos gabonafélében megtalálható fehérjeforrás. Háziállatoknál néha allergiás reakciót vált ki.
Gliceridek
A gliceridek egy vagy több zsírsav és glicerin között képződő vegyületek. A gliceridek megtalálhatók a növényi olajokban és állati zsírokban.

H

Hepatikus
Utalás a májra.
Hidrolizált
Az az állapot, amikor a molekulákat olyan kicsi elemekre bontják le, hogy már nem (vagy csak nagyon ritkán) váltanak ki allergiás reakciót.
Hipoallergén
A hipoallergén állateledel nem tartalmazza az ismertebb allergéneket, ezáltal minimalizálja a kutyák és macskák allergiás reakciójának kockázatát.

I

Immunrendszer
A háziállat szervezetébe bejutó idegen anyagokat felismerni és ártalmatlanítani képes sejtekből álló szervek hálózata. Az egészséges immunrendszer védelmet nyújt a kórokozókkal, vírusokkal, baktériumokkal, gombákkal és élősködőkkel szemben.
Inzulin
A szervezetben a szénhidrátok, zsírok és fehérjék felszívódását szabályozó hormon. Alapvető fontosságú a háziállatok energiaforrását adó glükózellátáshoz.
Ivartalanított
Az ivartalanítás a hím és nőstény macskák reproduktív szerveinek eltávolítása. Az ivartalanított macskák fogékonyak lehetnek bizonyos állapotokra, pl. súlygyarapodásra. A megfelelő étrendet ezért szükséges állatorvossal egyeztetni.

L

Laktáció (szoptatás)
A tejmirigyek tejelválasztása és a kölyökállatok táplálkozási ideje.
Longevis
A PURINA® PRO PLAN® tápanyagkeveréke, amely igazoltan, átlagosan egy évvel meghosszabbítja a 7 évesnél idősebb macskák egészséges élettartamát. Magas vitamintartalma és kiegyensúlyozott ásványianyag-tartalma támogatja az immunrendszert, veséket, emésztőrendszert és az egészséges húgyúti rendszert.

M

Mikroflóra
A bélrendszerben található baktériumok rendszere, amely – ha egyensúlyban van – támogatja az egészséges emésztést. A PURINA® PRO PLAN® eledelek számos formulája támogatja ezt a mikroflórát.

O

OPTINUTRITION®
A PURINA® PRO PLAN® minden kutya- és macskafajtának, minden életkorban kínál OPTINUTRITION® tartalmú speciális eledelt, amely extra tápanyagokkal célzottan támogatja az egészséget. A termékcsalád minden eledele speciálisan válogatott tápanyagokat tartalmaz, amelyek minden életszakaszban célzottan támogatják az egészséget.

T

Túlsúly
Fontos, hogy tisztában legyünk a háziállat egyedi igényei által meghatározott egészséges testsúllyal. A túlsúlyos háziállat hajlamosabb a cukorbetegségre, szívproblémákra vagy más egészségi problémákra. A kutya vagy macska ideális testtömegét egyeztesse állatorvossal. Az egészséges testsúly nagyjából azt jelenti, hogy a macskát vagy kutyát felülről nézve látható az állat csípővonala.
Trigliceridek
A triglicerid olyan vegyület, amelyet glicerin és három zsírsav alkot. A trigliceridek a macskák és kutyák testzsírjának fő alkotóelemei.
Teljes értékű állateledel
A teljes értékű állateledel tartalmazza a kisállat egészségének megőrzéséhez szükséges összes összetevőt és tápanyagot​, illetve gondoskodik a megfelelő energiamennyiségről is. A teljes értékű eledel egyetlen forrásként, kiegészítők nélkül adja meg háziállatának a szükséges tápanyagokat.

É

Élősködők
A háziállatok szervezetén belül vagy annak külsején élő mikroorganizmusok. Az élősködők a hasmenéstől kezdve a bőrirritációig bezárólag számos kóros állapotot okozhatnak.

P

Prebiotikum
Az eledel olyan összetevői, amelyek egészséges (főként bélben élő) mikroorganizmusok növekedését serkentik. Egyesek természetesen előfordulnak. Mások a PURINA® PRO PLAN® eledelekkel vihetők be.
Probiotikum
A probiotikumok az egészséges háziállat emésztőrendszerében természetesen előforduló, élő baktériumok és élesztőgombák. A probiotikumot tartalmazó étrend-kiegészítők segítenek az állati bélrendszeren belüli mikroorganizmusok egészséges egyensúlyának biztosításában.

F

Fehérje
A táplálékban előforduló tápanyag. A fehérjéket sok, egymáshoz kapcsolódó aminosav alkotja. A fehérjék elengedhetetlenek az izmok, csontok, szőrzet és más állati szövet egészséges fejlődéséhez.
Fogkő
Az állatok fogát – elsősorban evés után – bevonó, láthatatlan vagy halvány és puha réteg. Fogmosással eltávolítható, de a speciális összetételű PURINA® PRO PLAN® állateledelekkel akár meg is előzhető.
Fibre
Ingrédient essentiel pour une bonne digestion. Les fibres réduisent la formation de boules de poils chez les chats. C'est un ingrédient clé de beacoup d'aliments PURINA® PRO PLAN® pour chiens et chats.

R

Robusztus kutya
A robusztus kutyafajtáknak "hengeralakú", nagy teste, erőteljes váza és hasi zsírlerakódása van. A nagytestű kutyafajták hajlamosabbak több testzsírt felhalmozni, ezért számukra előnyös lehet a kalóriabevitel csökkentésével elejét venni a súlygyarapodásnak.