Megérkeztek a PRO PLAN® gabonamentes receptúra eledelek!

dog

Megérkeztek a PRO PLAN® gabonamentes receptúra eledelek!

dog

Megérkeztek a PRO PLAN® gabonamentes receptúra eledelek!

dog

Megérkeztek a PRO PLAN® gabonamentes receptúra eledelek!

Kedvenceink étrendjében is egyre nagyobb teret nyernek a speciális igényt kielégítő, vagy egészségügyi előnyt biztosító összetevőt tartalmazó, ill. a „mentes” termékek, pl. a „grain free” vagyis gabonamentes termékek. Tekintsük át ezek előnyeit ill. hasonlítsuk össze a hagyományos összetételű kutyaedelekkel!

Ahogyan arról már egy előző bejegyzésünkben írtunk, a mai háziasított kutya számára készített eledelben a fehérjéken és a zsírokon kívül a szénhidrátoknak is kiemelt szerepe van, több okból is.

  • Egyrészt fontos energiahordozóként szerepelnek a receptúrában,
  • másrészt az egészséges emésztéshez, bélműködéshez és bélflórához szükséges ún. prebiotikus rostokat biztosítják,
  • harmadrészt a szárazeledel előállításához (extrudálás) elengedhetetlenül szükséges keményítőt is tartalmazzák.
dog

A szénhidrátok forrásaként legtöbbször a hagyományos, magas szénhidráttartalmú gabonaféléket használják fel az eledel gyártás során, mint a búza, kukorica, árpa, cirok, zab, rizs, stb. Ezeken kívül számos receptúrában használnak fel más növényi szénhidrátforrásokat, mint a burgonya, manióka, hüvelyesek (borsó, szója) héja, korpafélék, cukorrépapép, cikória és egyéb zöldségfélék. A hagyományos receptúrákban használt gabonafélék sajátja, hogy jelentős (8-22%) fehérjetartalommal is bírnak, ezáltal lehetőséget adnak az ideális aminosav összetétel biztosítására a megfelelő arányban használva. A fehérjetartalmuknál fogva azonban kiválthatnak allergiás reakciót az arra hajlamos egyedekben, ahogyan minden más, fehérjét is tartalmazó táplálék-összetevő.

Tekintettel arra, hogy sajnos egyre nagyobb számban fordul elő kedvenceink körében is a táplálékintolerancia illetve allergia, sok gazdi úgy gondolja, hogy célszerű olyan eledelt választania, melyben a leggyakoribb allergének nem szerepelnek, vagy kisebb mennyiségben vannak jelen. Erre jó lehetőséget nyújtanak a korlátozott számú összetevőt tartalmazó eledelek, illetve a gabonamentes változatok.

Ezekben az termékekben a kellő energiatartalom, illetve a gyártáshoz szükséges keményítőtartalom biztosítására a gabonák helyett valamilyen gumós vagy gyökérzöldséget használnak (manióka, burgonya, karórépa stb.), melyek fehérje (vagyis allergén) tartalma elhanyagolható. A prebiotikus rostok biztosítására pedig egyéb növényi forrásokat (pl. borsóhéjliszt, cikória, cukorrépapép) adnak a receptúrához.

dog

Fontos megjegyeznünk, hogy egészséges kedvenceink számára természetesen semmiféle hátránnyal vagy kockázattal nem jár a gabonatartalmú eledelek etetése sem, sőt, számos speciális igényt kielégítő eledel is tartalmaz ilyen összetevőket (gyógytápok). Érdekességként említenénk azt is, hogy az ember gluténérzékenységéhez hasonló allergiás betegségre ezidáig kutya esetén csak egyetlen fajta egy családjában bukkantak rá (ír szetter), így jó eséllyel emiatt sem kell aggódnunk.

A fentiek alapján elmondhatjuk, hogy a jó minőségű állateledelek széles választékából mindenki megtalálhatja a számára és kedvence számára legmegfelelőbb eledelt, akár a hagyományos, akár a legújabb trendeket szeretné követni.

dog

A PRO PLAN® OPTIDIGEST® Grain Free Formula termékek teljes értékű, gabonamentes receptúra szerint készült száraz kutyaeledelek, melyet tudományos igényességgel alkottunk meg az érzékeny emésztésű felnőtt kutyák számára.

Az eledel OPTIDIGEST® formulát tartalmaz, amely az emésztőrendszert támogató tápanyagok különleges kombinációja. Olyan könnyen emészthető összetevőket tartalmaz mint az emésztést könnyítő tojás és a megfelelő székletállagot elősegítő bentonit (természetes agyagfajta).
A mostantól elérhető gabonamentes receptúra változat ugyanazokat az igazolt előnyöket nyújtja, mint a Purina PRO PLAN® OPTIDIGEST® formula, de emellett megfelelő lehet a gabona intoleranciával rendelkező kutyák számára is.

Receptúránkban a gabonaféléket manióka és borsókeményítő helyettesíti. A manióka könnyen emészthető, magas minőségű gyökérnövény, mely kiváló energiaforrás. A formulánkban az állati eredetű fehérje elsődleges forrása a pulyka, mely magas minőségű és emészthetőségű fehérjeforrást biztosít az érzékeny kutyák számára.

A termék gabonát is feldolgozó gyártósoron készült.

Írta: dr. Márton Kinga, állatorvos, a Gondos Gazdik szakértő csapatának tagja