Hogyan értelmezzük helyesen a csomagoláson található információkat?

Kutyák

Hogyan értelmezzük helyesen a csomagoláson található információkat?

Kutyák

Hogyan értelmezzük helyesen a csomagoláson található információkat?

Kutyák

Hogyan értelmezzük helyesen a csomagoláson található információkat?

Minden, a háziállatok számára készült termékcsomagolásán kötelező deklaráció formájában feltüntetni a törvények által előírt,takarmányokra vonatkozó információkat.

Ez segíti az állattulajdonost a megfelelő termékek kiválasztásában. A termék elnevezése jelzi, hogy melyik kutyafajta mely életkorához, illetve milyen életmódhoz fejlesztették ki. A kutyák számára fejlesztett teljes értékű tápok típusuktól függően az összes szükséges tápanyaggal ellátják az állatot egy-egy életszakaszában (például: növekedési periódus,vemhesség vagy szoptatás). Számos rágcsálnivaló és egyéb finomság csak kiegészítő táplálék, jutalomfalat a kutyák részére. Összetételüknél fogva nem felelnek meg a teljesértékű táplálék követelményeinek. Ezek gyakran magas kalóriatartalommal rendelkeznek,ezért nem ajánlatos kizárólagos táplálékként használni őket.

A deklarációs szövegben a „Analitikai összetevők/ Beltartalmi értékek” megjelölés alatt a nyersprotein, a nyers olajok és zsírok, nyersrost, nyershamu, ásványi anyagok és a nedvességtartalom arányai vannak feltüntetve. Az egyidejűleg magas nyersprotein- és nyerszsír-tartalom, pl. értékes száraz-táplálékokban,általában magas tápanyagsűrűségr eutal.

Az „Összetevők” alatt a táplálékban felhasznált valamennyi alkotórészt nevezik meg, mennyiség szerint csökkenő sorrendben. Itt vagy kategória-megnevezéseket használnak (mint pl.: hús és állati eredetű melléktermékek),vagy az állateledel egyes alapanyagainak feltüntetését (pl.: csirkehús, dehidrált szárnyas-proteinek) alkalmazzák. Értékes száraz táplálékoknál gyakran az állateledel alapanyagait, és nem a kategóriákat tüntetik fel.

A deklaráció mindenekelőtt az alkalmazásra,az összetételre és az etetési javaslatokra vonatkozóinformációkat tartalmazza, és nema táplálás élettani minőségének megítéléséretervezték.

A táplálékot érintő minden további kérdésével,amelyre a csomagoláson feltüntetettinformációk nem szolgálnak felvilágosítással,forduljon annak gyártójához vagy állatorvosához.

EGY DEKLARÁCIÓS PÉLDA:Analitikai összetevők / Beltartalmi értékek:Nyersprotein 30,0%Nyers olajok és zsírok 19,0%Nyersrostok 2,0%Nedvességtartalom 8,5%Nyershamu 7,0%Kalcium 1,3%Foszfor 1,0%

EGY ÖSSZETEVŐK PÉLDA:Csirkehús (20%), rizs (18%), kukoricaglutén,szárnyasliszt, kukorica, állati eredetű zsiradék,(tokoferolok keverékével tartósítva),búza, májkivonat, cukorrépa-apríték, tojáspor,élesztő, halolaj, kalcium-foszfát,kálium-klorid, nátrium-klorid, kalciumkarbonát,ásványi anyagok, DL-methionin,L-lizin.

Kedvencünk egészségének megőrzésében fontos szerepet játszik az emésztőrendszer megfelelő működése. Egyes négylábúaknál ez sajnos csak speciálisan összeállított eledel kiválasztásával lehetséges. Minden tudatos gazdi célja, hogy kutyája egészségesen egyen, cseperedjen és élvezze az életet, de ehhez nélkülözhetetlen az emésztőrendszer megfelelő támogatása. Amennyiben szeretne többet megtudni az érzékeny emésztésre utaló jelekről, továbbá a megfelelő táplálék kiválasztásáról, ajánljuk alábbi cikkünket.

Ha épp tápváltás előtt állnak kedvencével, érdemes elolvasnia dr. Márton Kinga állatorvos "írását. Szakértőnk iránymutatást ad az eledelváltás témában, figyelembe véve azokat a kérdéseket, amelyek már akár Önben is megfogalmazódtak.

Ismerje meg a PURINA® PRO PLAN® kutyáknak készített eledeleit, és válassza ki a kedvencének leginkább megfelelőt a Termékválasztó funkcióval!