Hogyan értelmezzük helyesen a csomagoláson található információkat?

Kutyák

Hogyan értelmezzük helyesen a csomagoláson található információkat?

Kutyák

Hogyan értelmezzük helyesen a csomagoláson található információkat?

Kutyák

Hogyan értelmezzük helyesen a csomagoláson található információkat?

Minden, a háziállatok számára készült termékcsomagolásán kötelező deklaráció formájában feltüntetni a törvények által előírt,takarmányokra vonatkozó információkat.

Ez segíti az állattulajdonost a megfelelő termékek kiválasztásában. A termék elnevezése jelzi, hogy melyik kutyafajta mely életkorához, illetve milyen életmódhoz fejlesztették ki. A kutyák számára fejlesztett teljes értékű tápok típusuktól függően az összes szükséges tápanyaggal ellátják az állatot egy-egy életszakaszában (például: növekedési periódus,vemhesség vagy szoptatás). Számos rágcsálnivaló és egyéb finomság csak kiegészítő táplálék, jutalomfalat a kutyák részére. Összetételüknél fogva nem felelnek meg a teljesértékű táplálék követelményeinek. Ezek gyakran magas kalóriatartalommal rendelkeznek,ezért nem ajánlatos kizárólagos táplálékként használni őket.

A deklarációs szövegben a „Analitikai összetevők/ Beltartalmi értékek” megjelölés alatt a nyersprotein, a nyers olajok és zsírok, nyersrost, nyershamu, ásványi anyagok és a nedvességtartalom arányai vannak feltüntetve. Az egyidejűleg magas nyersprotein- és nyerszsír-tartalom, pl. értékes száraz-táplálékokban,általában magas tápanyagsűrűségr eutal.

Az „Összetevők” alatt a táplálékban felhasznált valamennyi alkotórészt nevezik meg, mennyiség szerint csökkenő sorrendben. Itt vagy kategória-megnevezéseket használnak (mint pl.: hús és állati eredetű melléktermékek),vagy az állateledel egyes alapanyagainak feltüntetését (pl.: csirkehús, dehidrált szárnyas-proteinek) alkalmazzák. Értékes száraz táplálékoknál gyakran az állateledel alapanyagait, és nem a kategóriákat tüntetik fel.

A deklaráció mindenekelőtt az alkalmazásra,az összetételre és az etetési javaslatokra vonatkozóinformációkat tartalmazza, és nema táplálás élettani minőségének megítéléséretervezték.

A táplálékot érintő minden további kérdésével,amelyre a csomagoláson feltüntetettinformációk nem szolgálnak felvilágosítással,forduljon annak gyártójához vagy állatorvosához.

EGY DEKLARÁCIÓS PÉLDA:Analitikai összetevők / Beltartalmi értékek:Nyersprotein 30,0%Nyers olajok és zsírok 19,0%Nyersrostok 2,0%Nedvességtartalom 8,5%Nyershamu 7,0%Kalcium 1,3%Foszfor 1,0%

EGY ÖSSZETEVŐK PÉLDA:Csirkehús (20%), rizs (18%), kukoricaglutén,szárnyasliszt, kukorica, állati eredetű zsiradék,(tokoferolok keverékével tartósítva),búza, májkivonat, cukorrépa-apríték, tojáspor,élesztő, halolaj, kalcium-foszfát,kálium-klorid, nátrium-klorid, kalciumkarbonát,ásványi anyagok, DL-methionin,L-lizin.