Milyen a valóban kutya és gazdibarát munkahely?

Az elmúlt évek eseményei sok munkahelyi közösséget átalakítottak, számos vállalat biztosította a munkavállalók számára a hibrid munkavégzést fenntarthatósági okokból. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a munkaválló a saját igényei és hatékonysága szerint tudja kihasználni mind az otthona, mind az iroda nyújtotta előnyöket. Ezen előnyök közé tartozik a megszokott környezeten kívül a támogató társaság is. Sokaknak ez az otthoni környezetben a négylábú társuk, cicájuk, kutyájuk vagy egyéb társállatuk. Cicánk vagy más kisállatunk számára nem biztos, hogy előnyös volna egy közös irodai munkanap, ám kutyánk a legtöbb esetben hálás kísérőnk lehet.

Magyarországon az állatbarát vállalkozások, munkahelyek még elég kis számban állnak rendelkezésre, pedig egy tavalyi évben végzett kutatás szerint nem csak a kutyás munkavállaló, hanem a munkatársak számára is számos előnnyel járhat a négylábúak jelenléte az irodában.

Emellett fontos megemlítenünk, hogy szerencsére egyre több kutyatartó ismeri fel, hogy a kutyatartás nem társadalmi elvárás vagy a betörők elriasztására szolgáló módszer, hanem a kutya az ember társa, a család teljes értékű tagja, és mint ilyen, a gazdik elmúlt évekre jellemző otthoni munkavégzése után érthető módon nehezebben viseli az újabb változást a megszokott élethez való visszatérés kapcsán.

Különösen nehéz lehet azoknak a kutyáknak, akiket pont a pandémia alatt fogadtak örökbe vagy időközben hajlottabb életkorba léptek, hiszen számukra nehéz a változás. Magától értetődő lehetne, hogy akkor a gazdi és kutyája együtt menjen dolgozni, de vajon ez biztosan jó mindkettejüknek, nem lesz negatív hatással munkahelyi teljesítményre vagy épp a kedvencre?

Erre a választ mindenképpen az fogja megadni, hogy munkaadó és a munkatársak mennyire elkötelezettek az ügy iránt.

Sok helyen a kutyabarátság akár a munkahelyeket, vállalkozásokat tekintve annyiban merül ki, hogy be lehet menni az ebbel, de semmilyen feltételnek vagy előírásnak nem kell megfelelni, vagy igencsak lekorlátozzák az eb mozgásterét. Míg ez egy kávézó teraszán nem okoz különösebb gondot, bár kellemetlenségekkel járhat, addig az iroda közös tereiben komoly konfliktusok forrása is lehet. Mi lehet a megoldás?

Példaként szeretnénk bemutatni a NESTLÉ PURINA Pets@work programját. A cég állateledel üzletágának központi irodájában már 2017 óta szívesen látott vendégek a négylábú munkatársak, korábban azonban az irodaház nem volt kutyabarát, így kutyával csak meghatározott útvonalon és kijelölt helyen lehetett tartózkodni.

De ez sem szegte kedvét a gazdiknak: az idők során összesen közel 30 munkatársunk csatlakozott a programhoz, ami csupán egy „irodai útlevél” kiállításával járt, ezzel jöhettek be a kedvencek.

Milyen a valóban kutya és gazdibarát munkahely?
Milyen a valóban kutya és gazdibarát munkahely?

A tavalyi év során a lezárások után a NESTLÉ is rugalmas munkabeosztást tett lehetővé munkavállalói számára, ezzel egyidőben megújult a budapesti iroda és az annak otthont adó irodaház is kutyabarát lett. Így kézenfekvő volt, hogy az eddigi tapasztalatok, a meglévő és bővülő tudásunk, a frissülő szemléletmódunk és a gazdik igényei alapján a megújítsuk a Pets@work programot.

Ennek részeként kutyás munkaasztalok kerültek kijelölésre: ennél elsődleges szempont volt, hogy a négylábú munkatársak nyugodt, a gazdihoz közeli, kis forgalmú helyen pihenhessenek, míg a gazdi dolgozik. Emellett a program működési szabályzata tartalmazza mindazokat a tárgyi, személyi és egészségügyi feltételeket, amelyek lehetővé teszik, hogy a négylábúak jelenléte valóban pozitív hatással legyen mindenkire.

Fontosnak tartjuk az állatok jólétét a felelős állattartással kapcsolatos edukációt, ezért olyan feltételrendszert alakítottunk ki, ami a lehető legkisebbre csökkenti a munkahelyi kutyás balesetek számát, illetve mind az emberek, mind a kutyák más ebektől eredő megbetegedésének kockázatát. Ezen kívül biztosítja egyrészt a munkahelyre érkező ebek és az esetlegesen nem kutyabarát munkavállalók stresszszintjének csökkentését.

A gazdik egy olyan tréningen sajátíthatták el, ismerhették meg a programba lépéshez szükséges feltételeket, ismereteket, ahol interaktív módon lehetőség volt a programfelelősökkel beszélgetni, a kutyákkal ismerkedni. Emellett bármilyen kérdést, legyen az akár technikai vagy szakmai, feltehettek egy erre dedikált fórumon.

Milyen a valóban kutya és gazdibarát munkahely?
Milyen a valóban kutya és gazdibarát munkahely?

Hisszük, hogy a megfelelő körültekintéssel, egy jól megválasztott feltételrendszerrel és a résztvevők interaktív edukációjával sikerülhet valódi, minden résztvevő számára örömet nyújtó kutya- és gazdibarát munkahelyet kialakítani.